Ett nyårslöfte att hålla, men vilket?

NYHETER

Det här med nyårslöften. Somliga ger dem varje år och det är väl sällan som de egentligen uppfylls. Eller? För min egen del har det här med nyårslöften mest varit en grej som alla andra gör, och aldrig lyckas hålla.

Klassikerna är väl, jag ska:

1) Börja träna

2) Äta nyttigare

3) Sluta röka

Börja träna? Men träna det gör jag ju, det gör väl de flesta?

Äta nyttigare? Nja, så onyttigt äter jag faktiskt inte. Eller jo det gör jag nog men jag kunde nog äta lite nyttigare. Fast jag är inte direkt fast i hämtpizzaträsket.

Sluta röka? Eftersom jag inte röker låter detta löfte märkligt och jag har inga planer på att börja bara för att få sluta.

Nej, vi måste hitta nyårslöften för alla oss som redan tränar, tänker i alla fall lite på vad vi äter och är rökfria. Tidlösa och bra löften med stort värde när man genomför det. Jag har funderat ut tre nyårslöftestips. Kanske kan de vara något för er?

Tre nya nyårslöften som ersätter de gamla vanliga

1. Bli miljövänligare. Det är ett bra och lite mer kravställande löfte. Det kan börja med att du faktiskt källsorterar på allvar eller att du kanske har lite mindre lampor tända. Fast å andra sidan är det mest värme och matlagning som elen går till och ”lets face it”, det är kallt här i Norden och vi måste ju äta, eller hur? Men alla kan vi göra något. Det handlar om att var och en tar och kastar gruset i rätt hög (betydligt enklare än att förflytta berg).

2. Bli mer insatt. Det händer mycket i dagens samhälle och det är många runt om i världen som skulle behöva ditt stöd i sitt arbete. Politiker kan inte vara bäst på allting och det finns dessvärre goda exempel på dem som definitivt inte är det. Ta ditt politiska ansvar och engagera dig mer i frågor som berör dig (om du har tid förståss). För det minsta man kan begära av en medborgare är väl att gå och rösta i folkomröstningar.
Jag tycker det i alla fall, men å andra sidan är frågan om själva röstningen har så starkt egenvärde att man som medborgare inte behöver vara insatt i frågan? Nej! Det givna svaret är att alla som röstar har ett ansvar för att vara insatta i frågan och det är faktiskt inte så jobbigt när du tänker efter. Ta dig den tiden och var delaktig i demokratin, för tänk vad hårt det hade varit om vi inte hade haft någon?

3. Bli lite snällare. Kan tyckas att detta är enkelt, men kanske inte när du tänker efter. Håll upp dörren för den bakom dig. Erbjud sittplatsen till en som behöver den bättre än dig, eller tacka den som erbjuder dig sin plats om du behöver den. Hjälp en mamma eller pappa med att få på barnvagnen på bussen/tunnelbanan/spårvagnen, det blir lättare om man är två.

Fundera ut vilket ditt nästa nyårslöfte blir? Låt oss tillsammans skapa ett bättre 2008. Jag är med om du är!

FAKTA

Ernst J. Edfeldt

Ålder: 23.

Sysselsättning: Studerar till civilingenjör i bioteknik vid LTH och skriver böcker på hemsidan www.nydag.se.

Bor: Lund i en 2:a

Fritidsintressen: Träffa min flickvän och umgås med goda vänner, skriva, spela musik, måla, träna etc...

Jag är rejält laddad på ett fantastiskt 2008, nedräkningen har ju redan börjat!!

Läsarartikel

Vill du också skicka in din artikel för publicering på aftonbladet.se? Mejla oss på: [email protected]

Glöm inte att bifoga en bild på dig själv och kontaktuppgifter.

Ernst J. Edfeldt