Kenyaministrar: ”Dödandet är folkmord”

Flera ministrar kallar våldsvågen för folkmord

1 av 2 | Foto: REUTERS
Oppositionsledaren Odinga.
NYHETER

Ministrar i den kenyanska regeringen kallar i ett uttalande dödandet av personer från kikuyufolket i Rift Valley för ”folkmord”, organiserat av ledarna för Odingas parti ODM, rapporterar Reuters.

”Det blir alltmer uppenbart att dessa välorganiserade folkmordshandlingar och den etniska rensningen var välplanerad, finansierad och förberedd av ledarna före valet”, hette det i uttalandet. Det lästes upp av ministern Kivutha Kibwana, som sade sig tala för flera kollegor.

Tre dagar efter det att han förklarat den sittande presidenten Mwai Kibaki till segrare i det kenyanska valet, uttrycker plötsligt valkommissionens ordförande tvivel om vem som vann.

– Jag är inte säker på om Kibaki vann valet, sade ordföranden i valkommissionen, Samuel Kivuitu, till dagstidningen The Standard på onsdagen.

I söndags sade han att Kibaki hade vunnit över sin huvudmotståndare Raila Odinga med mer än 200000 röster.

I flertalet opinionsundersökningar inför valet den 27 december ledde Odinga över Kibaki.

Men enligt vad Kivuitu uppger för The Standard ska han ha varit utsatt för påtryckningar från Kibakis parti och från den tredje kandidaten, Kalonzo Musyoka, att snabbt tillkännage resultaten trots gryende misstankar om att allt inte hade gått rätt till under valprocessen, rapporterar AFP.

Anklagar varandra

Trots uppmaningar och vädjanden från världens ledare fortsätter det hårda tonläget mellan de båda huvudpersonerna i den kenyanska valtragedin. Den 76-årige presidenten Kibakis regering och Odingas anhängare anklagar varandra för ”etnisk rensning.

Uppmanar till krav på stopp för våldet

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och den brittiske utrikesministern David Miliband gjorde på onsdagen ett gemensamt uttalande där de uppmanar Kenyas politiska ledare att kräva stopp på våldet och att de engagerar sig i en politisk och juridisk process för att lösa krisen samt säkra en ”gemensam och fredlig framtid” i Kenya.

”Vi uppmanar alla politiska ledare att inta en kompromissanda som sätter Kenyas demokratiska intressen i första hand”, skriver de två i uttalandet.

De flesta dödsfallen rapporteras från västra Kenya, där oppositionen har ett starkt fäste. 35 vuxna och barn brändes på tisdagen till döds i en kyrka, där de tagit sin tillflykt utanför staden Eldoret. Offren kom främst från den etniska gruppen kikuyu, som traditionellt stödjer den omvalde presidenten Mwai Kibaki.

Ofattbart våld

Oppositionsledaren Raila Odinga har starkast stöd hos gruppen luo, som tillsammans med sin presidentkandidat känner sig bestulen på segern i presidentvalet av Kibaki.

Våldet är det värsta som skakat Kenya sedan en misslyckad kupp 1982.

– Vad jag sett är ofattbart och obeskrivbart, sade chefen för kenyanska Röda Korset, Abbas Gullet, efter att ha besökt de värst drabbade områdena i västra Kenya.

– Det här är en nationell katastrof.

Minst 70000 människor har drivits på flykt i västra Kenya, enligt Röda Korset.

Plundrare härjar i slummen

Flygbilder som tagits av organisationen visar hundratals hus i brand och vägspärrar var tionde kilometer.

Enligt Gullet får bara de med ”rätt etnisk bakgrund” passera.

Myndigheterna i Uganda rapporterar att flera hundra människor ur den etniska gruppen kikuyu kommer över gränsen från Kenya.'

Dödsoffren vid tisdagens brand fanns bland de omkring 400 människor som sökt skydd i en kyrka för att undkomma de upptrappade etniska striderna, uppgav polisen och ögonvittnen.

– Minst 35 människor brändes till döds i kyrkan, några till oigenkännlighet. Bland dem kvinnor och barn, sade Gullet.

Minst 42 personer fördes till sjukhus med svåra brännskador.

Tiotusentals på flykt

I Nairobis slumområden härjade plundrare som brände ned butiker som tillhörde medlemmar i kikuyu-stammen.

Minst tio människor dödades under natten till onsdagen i Kenya, enligt officiella uppgifter. Därmed har antalet döda sedan oroligheterna inleddes för sex dagar sedan stigit till fler än 310.

– Vi fick in fyra kroppar under natten och ytterligare fyra i gryningen. Kropparna bar spår av kulor och sår, sade en anställd vid ett bårhus i Kisumu i landets västra del till nyhetsbyrån AFP.

Enligt en polistalesman dödades två polismän i staden Kericho, också den i väster, när en grupp ungdomar beväpnade med pilbågar attackerade dem.

– Polismännen dog på väg till sjukhuset, sade polistalesmannen till AFP.

FAKTA

Kenya

Befolkning: 34,3 miljoner.

Yta: 583000 kvadratkilometer (Sverige 450000)

Språk: Engelska, swahili.

Export: Te, kaffe, jordbruksprodukter, olja.

Medellivslängd: 48 år för män, 46 år för kvinnor.

Medier: Ett av Afrikas friaste medieklimat.

BNP/inv: 694 USA-dollar 2006 (Sverige 42000)

Källor: BBC, UI. (TT)

Fakta: Val triggar etnisk rivalitet

Kenyas 36 miljoner invånare är uppdelade på över 40 etniska grupper med egna traditioner och språk.

Etniska konflikter blossar inte sällan upp vid val.

De främsta grupperna är kikuyu (22 procent), luhya (14), luo (13), kalenjin (12) och kamba (11).

President Mwai Kibaki tillhör kikuyu, en grupp som härstammar från landets centrala högland och som har stor ekonomisk makt.

Oppositionsledaren Raila Odinga är luo, från västra Kenya mot gränsen till Uganda. Luofolk i ett av Afrikas största slumområden i Nairobi är trogna Odingaanhängare.

Kenya prisas internationellt för att ha hållit fred sedan självständigheten 1963, till skillnad från många grannländer. Men däremot har Kenya inte lyckats lika väl som Tanzania att överbrygga etnisk rivalitet. (TT-Reuters)

Efter självständigheten från Storbritannien 1963 har Kenyas politiska scen dominerats av partiet Kanu.

Frihetskämpen och Kanu-ledaren Jomo Kenyatta blev vid självständigheten premiärminister och året efter president. Han utsågs senare till president på livstid och avled 1978.

Det enda egentliga oppositionspartiet förbjöds 1969, sedan Kanus generalsekreterare mördats. Efter tre parlamentsval med Kanu som enda deltagare blev Kenya officiellt en enpartistat 1982.

Flerpartisystem återinfördes 1991.

2002 avslutades 40 år av Kanu-styre då Mwai Kibaki blev president.

Människor röstar i hög grad efter sin etniska tillhörighet. President Mwai Kibaki har stöd av landets största folk, kikuyu, medan utmanaren Raila Odinga favoriseras av luofolket i väst, och av flera minoriteter som anser att kikuyufolket fått för mycket makt.

ARTIKELN HANDLAR OM