Ta fram pulkan!

Nu kommer snön – även i södra Sverige

NYHETER

För barn i södra Sverige kan det bli tillfälle att prova pulkan och kälken de närmaste dagarna. Det väntas nämligen minusgrader och lite snö, enligt SMHI. Det blir också rejält blåsigt längs kusterna.

Från och med torsdagen kommer det in kallare luft österifrån, vilket innebär temperaturer under nollstrecket i hela landet.

– Den här veckan blir lite mer vinterlik, men det blir inga extrema temperaturer. Den kommer att ligga på mellan noll och fem minusgrader i Götaland och Svealand. Norrland har kallare, 10–15 minusgrader, säger Jonas Höglund, meteorolog vid SMHI.

Mindre grönt

Vintern har ju hittills varit snöfattig i stora delar av landet, men under slutet av veckan väntas alltså lite snö i södra Sverige.

– Lite vitt är det redan på en del håll i södra Sverige och det späds på med några centimeter här och var, säger Jonas Höglund.

Slutet av veckan kommer också att bli rejält blåsig.

– Vinden kommer att öka på under veckan, och redan nu är det blåsigt längs kusterna. Vi räknar med friska till hårda vindar och kuling längs kusterna, det vill säga 15 meter per sekund.

Köra försiktigt

Framåt söndag, trettondedag jul, blir det åter mildare. Blåsten, blötsnö och temperatur runt noll kan innebära trafiksvårigheter i södra Sverige så de helglediga som ska bila hemåt på söndagen bör alltså ta det försiktigt.

Den som vill tillbringa de sista lediga dagarna i ett helvitt landskap får göra det i norra Dalarna eller längre norrut i inlandet eller fjällkedjan.

– Vill man ha riktigt gott om snö ska man bege sig till Jämtlands- eller Härjedalsfjällen eller norrut, säger Jonas Höglund.

Anna Lena Wallström/TT