McCain på gång i New Hampshire

71-årige Vietnamveteranen har en tätplats inför primärvalet

NYHETER

I skuggan av Iowas nomineringsprocess har Arizona-senatorn John McCain fått ett uppsving inför primärvalet i New Hampshire nästa vecka, visar en opinionsundersökning. Han intar nu en tätplats där.

I Iowa, som inleder den amerikanska primärvalsprocessen med nomineringsmöten på torsdagskvällen lokal tid, är han knappast att räkna med. Men i New Hampshire, där John McCain besegrade GeorgeW Bush 2000, ligger han i topp tillsammans med Mitt Romney på 29 procent av de republikanska New Hampshire-väljarna, enligt en undersökning gjord av University of New Hampshire i samarbete med tv-kanalen CNN.

Välkommet stöd

Andra republikanska kandidater ligger långt efter. Den förre New York-borgmästaren Rudolph Guiliani, som knappt varit synlig i Iowa, hamnar på tredje plats med tolv procent i New Hampshire. Och Iowa-överraskningen Mike Huckabee, före detta Arkansas-guvernör, stannar på tio procent.

Felmarginalen ligger på fem procentenheter.

Den 71-årige Vietnamveteranen McCain fick nyligen välkommet stöd av ex-demokraten Joseph Lieberman, oberoende senator från Connecticut, vilket kan ha hjälpt till även i New Hampshire.

Han ligger ganska nära den sittande presidenten i många frågor – bland annat vad gäller skatter, Irak-kriget och det amerikanska välfärdssystemet. Men han har även visat prov på att han kan distansera sig mot ärkerivalen från 2000. Bland annat är han en öppen kritiker av delar av Bushs krig mot terrorismen.

Villkorad status

McCain har även haft svårt att få stöd bland konservativa republikaner till följd av att han vill se en möjlighet att miljontals som tagit sig till USA i strid med invandrarlagstiftningen att få någon form av villkorad legal status.

CNN-enkäten visar samtidigt att 38 procent av de demokratiska väljarna i New Hampshire stöder New York-senatorn Hillary Clinton. Det kan jämföras med 28 procent för huvudmotståndaren Barack Obama, senator från Illinois.

Förhållandet är dock det omvända när oberoende valdeltagare, som också får rösta i demokraternas primärval, tillfrågas. Då får Obama stöd av 34 procent, medan Clinton ligger på 28 procent.

Joakim Goksör/TT