Läsarna: Förbjud nyårsraketerna!

70 procent vill ha hårdare regler kring fyrverkerierna

1 av 2 | Foto: bengt haellquist
Den 16-årige pojke som fick en raket i ansiktet på nyårsafton vårdas fortfarande på sjukhus. Nu har både Aftonbladets läsare och landets politiker fått nog. ”Det kan inte vara så här”, säger s-politikern Catharina Bråkenhielm.
NYHETER

Aftonbladets läsare har fått nog av smällandet.

73,7 procent vill helt eller delvis förbjuda nyårsraketer.

– Många mister armar och ben och byggnader sätts i brand. Det kan inte få vara så här, säger s-politikern Catharina Bråkenhielm.

När smällarförbudet infördes 2000 trodde många att det skulle betyda tysta och lugna nyårsaftnar. Men så var det aldrig tänkt.

– Rena smällare tillåts inte längre, men det råder inget förbud mot fyrverkerier med knall, säger Torkel Schlegel, enhetschef på Räddningsverket.

Vill ha hårdare regler

Men nu kräver alltfler en ändring. Riksdagsledamoten Catharina Bråkenhielm (s) har i flera år kämpat för hårdare regler mot fyrverkerier. Efter nyårshelgens svåra olyckor tycker hon att det är dags att ta tag i frågan igen.

– Vi har stränga vapenlagar, men när det gäller fyrverkerier är det i princip fritt fram. Nånting måste göras, säger hon.

Hon har Aftonbladets läsare med sig. I går kväll hade nästan 29 000 personer röstat på aftonbladet.se. Av dem ville 57,1 procent helt förbjuda nyårsraketer, medan 16,6 procent bara ville förbjuda de största fyrverkeripjäserna.

Svårt med förbud

Men Torkel Schlegel tror att det blir svårt att helt förbjuda fyrverkerier eftersom försäljningen regleras genom EU-direktiv.

– Men man kan absolut reglera var och när fyrverkerier får användas. Vi är inte alls skyldiga att tillåta fyrverkerier i tättbebyggt område och skulle till exempel kunna sätta upp en gräns på 500 meter från närmaste byggnad, säger han.