Fonden stöder ”grön” graffiti

Det händer med pengarna när du dör utan arvingar

NYHETER

Sitter du på ett berg av pengar?

Och saknar en arvinge?

Dina stålar kan bli graffiti i förorten eller amatörrock i gotländsk radio.

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
FÄRG UPPÅT VÄGGARNA Graffitimålarna Oscar Strand och Viktor Gänger i Orminge deltar i projektet Snake City Art, som får 650 000 kronor ur allmänna arvsfonden. De kan måla på vägg utomhus eller inomhus.

Bris, Friends och färdtjänst.

Alla har de börjat som projekt med pengar ur Allmänna arvsfonden.

Barn och ungdomar

Men det räcker inte med att ditt syfte är gott. För att få myndighetens pengar måste projektet involvera barn, ungdomar eller funktionshindrade.

Det måste vara nyskapande, och innehålla en plan för hur verksamheten ska överleva efter det att fondens pengar tar slut.

Förra året delade Allmänna arvsfonden ut 339 miljoner kronor till 362 olika projekt runt om i landet.

Giftfri färg

”Snake City Graffiti” får 650 000 kronor under en treårsperiod. Projektet drivs av Boo Folkets hus-förening i Orminge utanför Stockholm och går ut på att lära unga graffitimålare att använda giftfri färg och utveckla nya tekniker.

Ungdomarna har fått flera beställningsjobb – till exempel en stor graffitimålning i Orminges bibliotek.

Oscar Strand, 15, och jämnårige kompisen Viktor Gänger har målat i ett par års tid. Genom projektet har de lärt sig nya stilar.

– Jag gillar svensk tågstil: stora fyrkantiga blockbokstäver, säger Oscar.

Föreningen Autism i Jönköpings län har fått 1,3 miljoner till projektet ”Freja”. Autistiska ungdomar lär sig skriva sketcher och framföra dem för publik.

En av sex beviljas

– Forskare har sagt att de inte trodde att de framsteg ungdomarna gjort var möjliga, säger Hans Andersson, kanslichef på Arvsfondsdelegationen.

Varje år får fonden in 1 500 ansökningar. Bara en av sex beviljas pengar.

Här intill kan du se några av de lyckligt lottade.

Eller – lyckligt ärvande.

FAKTA

I de här fallen går pengarna till arvsfonden

?En person som inte har släktingar närmare än kusiner och som inte har skrivit testamente ärvs automatiskt av Allmänna arvsfonden.

? Skog, mark, hus, konton, värdepapper och annan egendom säljs av kammarkollegiet, som också granskar och godkänner testamenten.

?90 procent av pengarna går till arvsfondens projekt för barn, unga eller funktionshindrade. Resten går till fonden och placeras i värdepapper av kammarkollegiet.

?2007 delade arvsfonden ut 339 miljoner till 362 projekt i hela landet.