Snö och halka i hela landet

SMHI: Snöbyar drar in över Östkusten

1 av 2
NYHETER

Vägverket varnar för snö och halka i stora delar av landet. Redan nu har flera halkolyckor rapporterats.

– Hela Östkusten är drabbad, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

I Stockholm medförde halkan kaos i kollektivtrafiken på torsdagsförmiddagen. Busstrafiken drabbades av kraftiga förseningar och inställda stopp i hela länet, skriver TT.

Flera olyckor i Sörmland

Halkan orsakade flera trafikolyckor längs E4:an i Sörmland. En bil sladdade vid Vagnhärad och gick av vägen, men föraren klarade sig utan skador.

Vid Svartån fick polisen rapport om ytterligare en avåkning, även denna utan personskador.

Utanför Tystberga söder om Nyköping körde två bilar in i mitträcket ungefär samtidigt. Olyckorna orsakade stopp i trafiken.

– Det är fortfarande väldigt halt så risken finns att vi får fler avåkningar under dagen. Men vi har trafikpoliser ute på vägarna för att sänka hastigheten där halkan är som värst, säger Thomas Redlund på Sörmlandspolisen.

Lastbil välte

I Tyresö välte en lastbil i korsningen Tyresövägen/Gudöbroleden strax innan nio på morgonen. Enligt larmet satt föraren fastklämd.

– Ambulans och räddningstjänst är på plats. De arbetar nu med att få loss föraren, sa Björn Engström vid Stockholmspolisen kvid tiotiden.

Snöbyar från kusten

Halkan beror på att fuktig luft drar in från Östersjön och övergår till snö när det kommer in över landet.

– Halkan är som värst längs östkusten från Östergötland till Hälsingland. Snöfallen mattas av inåt landet, säger Sten Laurin på SMHI.

Han räknar med att halkan håller i sig hela dagen men möjligen mattas av något under eftermiddagen. Temperaturen kommer att ligga på ett par till några minusgrader i södra Sverige och fem till tio minusgrader i norra landet.

– Ska du köra bil bör du ta det mycket försiktigt, råder Sten Laurin.