Sexuella våldet ökar i Kenya

”Sedan valet bröt ut har vi sett en ökning av antalet gruppvåldtäkter”

NYHETER

Sexuellt våld mot kvinnor har ökat dramatiskt under den våldsvåg som härjat Kenya den senaste veckan, uppger personal på ett specialistsjukhus i Nairobi.

Våldsvågen tog fart efter det omtvistade omvalet av president Mwai Kibaki.

– Sedan våldet efter valet bröt ut har vi sett en ökning av antalet gruppvåldtäkter, säger Sam Thenya, chef för Nairobis kvinnosjukhus.

När han gjorde sitt uttalande hade 19 kvinnor under de senaste 24 timmarna vänt sig till sjukhuset, som ger gratis konsultation till våldtäktsoffer.

– Men vad de här kvinnorna som kommer till oss nu säger är att det är många fler där ute, som inte kan nå oss, tillade Thenya.

– De berättar sin historia för oss, några av dem har utsatts för gängvåldtäkt och anal våldtäkt inför ögonen på sina familjer, sade Thenya och tillade att flera fått fysiska skador.

FN-högkvarteret i Nairobi uttryckte också oro över rapporter om att rasande folkhopar genomfört handlingar av sexuellt våld.

”Det förekommer oroande rapporter om hur sårbara grupper plågas bland annat genom sexuellt utnyttjande och övergrepp på kvinnor och barn”, skriver FN i ett uttalande.