Fast på Tysklandsfärja sedan onsdag kväll

Krockade med kajen i Trelleborg – över 130 passagerare satt fast ombord

NYHETER

Färjan krockade med kajen och tvingades gå ut igen.

130 passagerare fastnade ombord i 19 timmar.

– Det handlar om väder och säkerhet. Det är viktigt att kunna lägga till på ett säkert sätt, säger Scandlines informationschef till aftonbladet.se.

Foto: REDERIET
FAST OMBORD. Färjan skadade kajen inatt och har legat utanför och väntat sedan dess.

Tysklandsfärjan Mecklenburg-Vorpommern från Rostock hade legat utanför Trelleborgs hamn ända sedan onsdagskvällen.

I morse klockan 6 fick hon sällskap av färjan Skåne, som inte heller kunde angöra.

130 passagerare

Ombord på Mecklenburg-Vorpommern fanns ett 50-tal vanliga passagerare plus ett 80-tal lastbilschaufförer som hade räknat med att köra iland redan igår kväll.

Orsaken var främst att färjan trasade sönder delar av kajen när den skulle lägga till och tvingades gå ut igen. Dessutom vablåste det hårt.

– Det handlar om både väder och säkerhet. Men förhoppningsvis har passagerarna det bra och får kaffe och mat medan man väntar, säger Scandlines informationschef Joakim Kenndal till aftonbladet.se vid 15-tiden på torsdagen.

Rev ner fender

Då hade passagerarna ombord suttit och väntat sedan 21-tiden på onsdagskvällen.

– De skulle anlänt i natt. Men när de skulle lägga till så rev man ner en fender på kajen. Då var man tvungen att gå ut igen och vänta på hjälp, säger Kenndahl.

Vid 16-tiden hade arbetet med att ta in Mecklenburg-Vorpommern till kaj börjat.

Skåne drygt sex timmar sen

Förutom Mecklenburg-Vorpommern försenades också Scandlines färja Skåne kraftigt.

Den skulle enligt tidtabellen angjort Trelleborg vid 6-tiden, men det gick inte på grund av den förstörda fendern. Först när dykare och en kranbil reparerat gick det att angöra.

– Skåne tvingades vänta till 13.30. Skåne avgick sedan igen vid 15-tiden och efter det ska man försöka få in Mecklenburg-Vorpommern, säger Kenndahl.

Varför Skåne fick gå till kaj men inte Mecklenburg-Vorpommern är oklart, liksom om Mecklenburg-Vorpommern fick skador vid kajkrocken.

Ersätts – kanske

Hur – eller om – passagerarna som försenats nästan ett dygn ersätts är oklart.

– Vi tittar på vad varje person drabbas av när det gäller ersättningar. Det är individanpassade ersättningar, säger Kenndahl.

Han rekommenderar att den som har anspråk på ersättning för den ofrivilliga tiden ombord kontaktar Scandlines och skriftligt redogör för sina krav.

Förutom Scandlines försenades även TT-lines färjor på grund av vädret.