Serievåldtäktsman åtalad

Smög sig på kvinnor med hörlurar

Foto: ROGER LUNDSTEN
NYHETER

På torsdagen åtalades den 25-årige man som misstänks ha våldtagit en rad kvinnor i Bohuslän, Göteborg och Skåne.

Han är misstänkt för två grova våldtäkter, en våldtäkt och fyra våldtäktsförsök.

25-åringen häktades den 7 november misstänkt för flera våldtäkter i södra Sverige. Han gjorde sig känd som mp3-mannen eftersom han smög sig på kvinnor med hörlurar och överföll dem.

Offren är kvinnor i åldrarna 17–81 år och har överfallits i mörkret utomhus – eller i sina hem.

– Det som är lite underligt är variationen i åldrar, sa kommissarie Björ Blixter vid polisen i Västra Götaland till Aftonbladet vid ett tidigare tillfälle.

Har erkänt våldtäkterna

25-åringen har erkänt tre fullbordade överfallsvåldtäkter. Han har även berättat för polisen om ytterligare fyra, men de överfallen ska enligt polisen inte ha varit fullbordade våldtäkter. Övergreppen ska ha skett i Bohuslän, Göteborg och Lund. Mannen har rest mycket i jobbet vilket kan förklara de spridda brottsplatserna.

Genomgick sinnesundersökning

Den åtalade mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visar på att han inte lyder av någon allvarlig psykisk störning.

25-åringen greps i november ett par dagar efter den sista våldtäkten. Vittnen till överfallet hade sett en bil som kunde knytas till mannen.

FAKTA

Erkänner 7 överfall

1 LUND, MAJ

En joggande kvinna överfalls i ett motionsspår. Hon har hörlurar på och hör inte mannen, men lyckas slita sig loss och komma undan. Mp3-mannen har erkänt överfallet som är det enda i Skåne.

2 GÖTEBORG, TISDAG 19 JUNI

En 31-årig kvinna överfalls då hon går genom grönområdet Keillers park på Hisingen. 25-åringen har själv bott bara ett stenkast därifrån för några år sedan och erkänner att han gick till attack i parken med avsikt att våldta. Den 31-åriga kvinnan lyckas fly.

3 BOVALLSTRAND, LÖRDAG 14 JULI

En 63-årig kvinna överfalls i sitt hem. Mp3-mannen har erkänt att han bröt sig in hos kvinnan för att våldta henne. Hon lyckas försvara sig och mannen tvingas fly utan att ha nått sitt mål.

4 BOVALLSTRAND, FREDAG 12 OKTOBER

En 81-årig kvinna vaknar av att hon överfalls och sedan våldtas i sin egen säng i hemmet. Mp3-mannen har under förhör erkänt att han brutit sig in hos kvinnan på natten och attackerat henne med syfte att genomföra den grova våldtäkten.

5 UDDEVALLA, LÖRDAG 27 OKTOBER

En 27-årig kvinna som haft hörlurar på sig attackeras plötsligt och hotas med kniv intill ett parkeringshus i centrala Uddevalla. Hon lyckas fly.

6 GÖTEBORG, SÖNDAG 28 OKTOBER

En 24-årig kvinna på väg till jobbet överfalls bakifrån klockan 6.15 och våldtas i närheten av korsningen Gropegårdsgatan/Munkedalsgatan. Även denna plats ligger i närheten av den adress där Mp3-mannen tidigare bott.

7 MUNKEDAL, MÅNDAG 5 NOVEMBER

En 17-årig flicka som klivit av nattbussen några minuter tidigare överfalls och våldtas brutalt under knivhot natten till måndag. Hon har hörlurar på och hör inte när mannen närmar sig. Våldtäkten rubriceras som grov.