Minst fem döda i turkiskt bombdåd

Bilbomb mot militärfordon

Foto: AP
NYHETER

DIYARBAKIR. Minst fem personer dödades och ett 70-tal skadades i ett bombdåd på torsdagen i Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Halvmiljonstaden är den största i den del av Turkiet som har övervägande kurdisk befolkning, och ligger i inlandet cirka tio mil norr om gränsen mot Syrien.

Bilbomben var sannolikt riktad mot ett militärfordon som passerade genom stadens centrum på torsdagseftermiddagen, i närheten av en militärbas.

Utöver militärfordonet förstördes fem bilar i explosionen, som också orsakade en större eldsvåda.

Nära skola

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan fördömde det som ett terrordåd.

– Terrorismen har visat sitt fula tryne igen. Men de här händelserna kommer inte att påverka vår beslutsamhet att bekämpa terrorism både på hemmaplan och utomlands, sade Erdogan till turkisk tv.

Den regionale guvernören Hüseyin Avni Mutlu angav antalet skadade till 68. Sju sades vara allvarligt skadade.

Bland de skadade fanns ett 30-tal soldater, resten var civila.

– Platsen där explosionen inträffade var full av folk, det ligger en privatskola alldeles framför den, sade ett polisbefäl till Reuters.

Två av dödsoffren var elever på skolan.

Fjärrutlöst

Bilbomben utlöstes med hjälp av en fjärrkontroll. Enligt guvernören hade jakten på gärningsmännen inletts.

Polisen sökte efter två personer som hade setts springa från attentatsplatsen men det framgick inte om de var misstänkta för dådet.

Turkiska säkerhetsstyrkor har legat i hög beredskap för dylika händelser, i rädsla för attacker från den kurdiska PKK-gerillan.

Den senaste tiden har Turkiet flera gånger utfört kommandoräder och flygattacker i de kurdiska delarna av Irak för att slå till mot PKK. Enligt militären har 150 rebeller dödats och 200 PKK-posteringar förstörts vid attackerna.

PKK hotade nyligen med hämndaktioner för de turkiska flygattackerna.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM