Bussen kraschade på väg till jultomten

Tiotals skadades i bussolyckan utanför Gagnef

Foto: HASSE ERIKSSON
tiotals skadade De ryska barnfamiljerna och skolungdomarna var på väg till Tomteland i Mora. De hade bara varit i Sverige några timmar när den fullsatta bussen kolliderade med en annan buss på de snöiga vägarna utanför Gagnef. Fem personer är allvarligt skadade och ännu fler fick lindriga skador.
NYHETER

GAGNEF. Drömresan till tomten slutade i en blodig tragedi.

Den ryska turistbussen var chanslös på den hala vägen när linjebuss 58 plötsligt svängde rätt ut i vägen.

– Det var blod och glas överallt, säger läraren Liana.

De kom till Sverige med färjan tidigt i går morse.

Färden gick på hala vägar i den nyfallna snön från Stockholm mot Dalarna.

Ryska barnfamiljer

Långfärdsbussen var fylld med jullediga ryska barnfamiljer och turister från Sankt Petersburg och Moskva. Målet för drömresan, Tomteland utanför Mora.

Läraren Liana Vazjovna från den lilla staden Sjelesnodoroshnoje utanför Moskva reste tillsammans med tre av sina 15-åriga elever Dima, Misha och Valodija. De hade varit i Sverige i fem timmar när deras buss kraschade in i den svängande linjebussen på riksväg 70 strax utanför Gagnef.

– Barnen låg och sov. Själv var jag vaken men hann inte uppfatta vad som hände. Allt gick så snabbt, säger Liana Vazjovna.

När hon samlat sig efter den första chocken såg hon att hela bussen var fylld med glas och blod. En kvinna på samma rad satt fastklämd mellan sätena. Hennes elev Valodija hade fått en tv-apparat i huvudet och blödde från ett jack i pannan.

– Jag tror kvinnan hade skadat ryggen eller svanskotan, säger Liana.

Samtidigt är Jessica Dahlin, 17, på väg till simhallen med sina två kompisar Jessica Magnusson och Robert Smedberg, båda 18. De kommer en kort stund efter olyckan. Jessica Dahlin som går andra året på omvårdnadsprogrammet hämtar filtar från bilen och försöker hjälpa till.

– Folk skrek och grät och det var mycket blod. Vi försökte prata med dem men de förstod inte vad vi sa, säger Jessica Dahlin.

En ambulans passerar av en slump olycksplatsen och ambulansjukvården Jonas Nordin börjar genast räddningsarbetet.

Två unga tjejer från den påkörda linjebussen 58, som går mellan Borlänge och Leksand, sitter i snön på åkern. De är chockade och gråter, en av dem blöder från huvudet men ingen av dem är allvarligt skadad.

I bussen är fem personer allvarligt skadade och sju personer får lindriga skador. Mer än 20 ambulanser kommer till olycksplatsen och för de skadade till lasaretten i Falun och Mora.

Till tomten i morgon

Chockade och oskadda samlas på församlingshemmet i Gagnef där de tas om hand av kommunala kristeam.

– Vi är imponerade av den snabba hjälpen vi fått. Vi har vi blivit lovade att få träffa tomten i morgon i stället, säger Liana Vazjovna.