Miljökungen vill bygga i reservat

Kungabarnen behöver alla var sin fjällstuga

1 av 4
NYHETER

Kungen vill bygga stugor åt sina barn – i Sveriges största naturreservat.

Victoria, Madeleine och Carl Philip behöver egna krypin när familjen ska fiska i sjöarna i Vindelfjällen.

En vanlig svensson har knappast någon chans att få bygglov i ett reservat med stora naturvärden.

Men kungen, som gärna pratar om sitt miljöengagemang och bland annat är Förtroenderådets ordförande i svenska Världsnaturfonden, vill bygga friggebodar åt sina barn där.

Hovet har, på Carl XVI Gustafs eget önskemål, tagit kontakt med Sorsele kommun för att få bygga några stugor i Sveriges största naturreservat – Vindelfjällen. Nu ska byggnadsnämnden bestämma om kungen får fritt fram.

Tre gäststugor

– Det handlar om tre mindre gäststugor, sovstugor, utan kök, säger förste hovintendent Wilhelm Reuterswärd till Västerbottens-Kuriren.

Det är inte kungen själv som ska använda nybyggena. Han äger redan en bostad i Forsavan där det även finns bastu, ett båthus och två kåtor. Men den verkar han och drottningen vilja ha för sig själva.

Enligt Västerbottens-Kuriren vill kungen bygga tre stugor till för att Victoria, Madeleine och Carl Philip behöver egna krypin för sig och sina respektive när kungafamiljen ska besöka fjällen.

Kungens farbror trivdes väldigt bra i trakterna och sågs ofta vid Tärnasjön med sitt flugspö, men själv har kungen bara varit på besök ett fåtal gånger, senast vid Laisalidens 50-årsjubileum 2003.

Området anses vara ett av länets bästa för sportfiske.

Kan byggas i höst

– Det kan bli en kortare fjällvandring, med det är fisket som intresserar kungen när han är där, säger Wilhelm Reuterswärd.

Om kungen får bygglov anses försommaren eller hösten vara den bästa tiden för byggstart.

ARTIKELN HANDLAR OM