Warhol på Moderna

Foto: AP Photo
Ett av Andy Warhols mest kända popkonstverk skapade han med bombnedslagen Marilyn Monroe som modell.
NYHETER

I år fyller Moderna Museet 50 år. Det firas under hela året – med klassisk popkonst och jubileumspriser.

Foto: THE ANDY WARHOL FOUNDATION FOR THE VISUAL ARTS.INC
"Blow job" från 1964 är en av hans mest kända filmer.

Boka redan nu in nationaldagen för ett besök på Moderna museet. Då slår museet på stort och erbjuder samma entréavgift som när det öppnade, en krona för vuxna och 50 öre för barn.

Men firandet sätter i gång redan nu i januari. Utställningen ”Time & Place: Rio de Janeiro 1956–1964” drar i gång den 19 januari. Tanken är att sätta fokus på platser i världen där det, samtidigt som Moderna skapades i Stockholm, också bildades ”kreativa fickor” runt om i världen. Senare under året riktas fokus mot Milano/Turin och Los Angeles.

En annan stor höjdpunkt under jubileumsåret blir Andy Warhol-utställningen, som startar den 9 februari, fyrtio år efter en legendarisk utställning 1968.

– Det blir vårens konsthändelse, med Studio 54-känsla på hela Skeppsholmen och runt om i stan, säger Maria Morberg, pressansvarig på Moderna Museet.

Pinfärskt just nu är en utställning med filmaren Hito Steyerls verk. De visas i utställningsserien ”Den 1:a på Moderna” och öppnade således på nyårsdagen. Hennes arbeten behandlar ämnen som feminism, globalisering, urbanisering, rasism och nationalism.

Miranda Sigander

Jubileumsvåren på Moderna Museet

(.se)