Skadades av fyrverkerier – dog

16-åringen fick en raket i ansiktet på nyårsnatten

NYHETER

Natten till fredagen avled den 16-årige pojke som skadats svårt av en nyårsraket.

Nu uppmanar Lars Tonneman vid Rikspolisstyrelsen kommunerna att införa lokala raketförbud för att minska olycksrisken.

Foto: Foto: Bengt Hællquist
Svårt skadad Den 16-årige pojke som fick raketen i ansiktet vårdades för livshotande skador.

Nyårsraketer har skördat ännu en ung människas liv. Den 16-årige pojke som vårdats på neurokirurgens intensivvårdsavdelning vid Universitetssjukhuset i Lund för allvarliga skall- och ansiktsskador avled strax efter midnatt, natten till fredag.

Pojken skadades av en fyrverkeripjäs i Karlskrona på nyårsnatten. Polisen har inlett en undersökning kring dödsfallet och kommer i nästa vecka att hålla nya förhör med vittnen till olyckan. Det finns i nuläget dock ingen misstanke om brott, enligt Eva Nordén vid Blekingepolisen.

Lågt prioriterat

Pojkens död följer efter ett nyårsfirande med många olyckor och tillbud i samband med fyrverkerier och nu höjs röster om förbud mot smällande raketer. Riksdagsledamoten Catharina Bråkenhielm (s) vill införa förbud, men de flesta andra partier är tveksamma.

Lars Tonneman är chef för polisrättssektionen vid Rikspolisstyrelsen. Han är inte heller någon förespråkare för totalförbud, med medger att polisen saknar resurser att ingripa mot olagliga fyrverkerier.

– Vi prioriterar våra insatser efter vilken straffskala ett brott har. Eftersom brottet i det här fallet ger böter så prioriteras det bort till förmån för misshandel och andra allvarliga brott, säger han.

Säkerhetsklassas

Det är förbjudet att sälja raketer till personer under 18 år. Men polisen har ingen rätt att kroppsvisitera ungdomar som skjuter raketer vilket ytterligare försvårar att komma till rätta med problemet, menar Lars Tonneman.

I stället uppmanar han kommunerna att införa lokala förbud mot raketer på platser där det är känt att många samlas för att fira nyår.

– Särskilt efter detta nyår. Då blir det tydligt för polisen på platsen att när det smäller då är det olagligt. Det gör det lättare att ingripa, säger Lars Tonneman.

Inom EU pågår ett arbete som ska säkerhetsklassa fyrverkerier utifrån hur kraftiga, och därmed farliga, de är. Eftersom varje land självt får ta beslut om den högsta säkerhetsklassningen kan det innebära att raketer med medelhög risknivå förbjuds i Sverige. Enligt Räddningsverket kan ett förbud komma 2010.

Set Mattsson/TT