Friad för rå kidnappning

En friades – två får kortare straff

NYHETER

Hovrätten för västra Sverige har friat en av de tre män som tidigare dömts för inblandning i kidnappningen och den brutala misshandeln av en pantbanksdirektör i Göteborg.

De tre männen dömdes av tingsrätten till åtta år fängelse vardera för människorov och grov misshandel eller anstiftan därtill. Hovrätten förkortade straffet till sex års fängelse för två män, 20 och 28 år gamla, och friar en 27-årig man.

Saknas bevis

Enligt hovrättens dom på fredagen är det klarlagt att mannen flera månader tidigare planerat att överfalla pantbanksdirektören. Men eftersom det saknas ytterligare bevisning som knyter 27-åringen till överfallet i april väljer domstolen att fria honom. Två män i 20-årsåldern friades i både tingsrätt och hovrätt för inblandning.

Krossad skalle

Den 64-årige pantbanksdirektören kidnappades utanför sitt hem i Torslanda i Göteborg. Mannen misshandlades mycket svårt innan han låstes in i sin egen bils bagagelucka på en parkeringsplats vid naturområdet Vättlefjäll.

När mannen hittades hade han bland annat fått två händer brutna, utslagna tänder, krosskador på skallen och synskador. Han drabbades av svåra minnesluckor efter misshandeln och kommer inte ihåg någonting av överfallet.

Amanda Johansson/TT