”Folk känner sig inte trygga”

I dag väcks åtalet för skotten i Rödeby

Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
NYHETER

RÖDEBY. I Rödeby vågar människor inte gå ut.

Tre månader efter tragedin där Simon, 15, sköts till döds är såren ännu oläkta.

– Min omsättning har halverats, folk tror att det är farligt här, säger en näringsidkare till aftonbladet.se.

Han skyller på medierna. Det är deras fel att lilla Rödeby utanför Karlskrona har fått sitt dåliga anseende. Mopedgängen är ju borta nu. Det är hur lugnt som helst. Han vill vara anonym. Det vill en anan näringsidkare några hundra meter längre bort också vara. Men bilden där är en annan.

– De som bor här känner sig inte trygga, säger näringsidkaren och berättar om vansinnesfärden på moped kvällen innan.

– Det blev lugnare ett tag men nu tycker jag att det har startat igen. Just nu är det terror mot busschaufförerna. När chaufförerna kommer så försöker de köra framför dem.

Ett delat samhälle

Det snöar i Rödeby. Vinden blåser och gör kylan värre. Det pratar man om. Men helst inte om det som hände på gården ett par kilometer utanför byn för snart tre månader sedan.

När Simon, 15, sköts till döds och hans 16-åriga kamrat skottskadades svårt. En 50-årig man sitter häktad misstänkt för mord och mordförsök. I morgon väcker åklagaren åtal och historien som delar Rödeby får liv igen.

En del är på den mordmisstänkte mannens och hans familjs sida. De hade trakasserats och plågats av ungdomarna på moped en längre tid. Precis som många andra i samhället.

– De är sjuka, de kör sådan terror ungdomarna, säger näringsidkaren som vill vara anonym, rädd för att verksamheten ska bli lidande som andras har blivit.

Det ofattbara som hände den 6 oktober förra året kom inte som någon chock.

– Det var nästan väntat, fast kanske inte att det hände just där. Men alla tyckte att det var rätt.

Att han sköt mot ungdomarna?

– Vad skulle han göra?

– Fast när det hela la sig insåg man ju ändå att det var ett liv som hade tagits.

Till blomsteraffären kom Rödebybor som ville skicka blommor till den häktade 50-åringen. Han som dödat en 15-årig pojke.

Helt oförutsedd händelse

Andra menar att allt har uppförstorats. Att det hela handlar om en oförklarlig tragedi där alla är offer. För Rödeby i sig är ett lugnt samhälle.

– För oss var det här en helt oförutsedd händelse. Vi hade ingen kunskap om att familjen var trakasserad på det sätt som de själva har uppgivit. Vi blev lika chockade och överraskade som alla andra, säger Lennart Nilsson, socialsekreterare i Karlskrona kommuns fältgrupp.

De har just öppnat ett kontor i Rödeby.

– Det betyder att vi finns i området så att de boende kan känna sig lite tryggare.

Fast egentligen är det redan tryggt.

– Vår erfarenhet av Rödeby sedan lång tid tillbaka är att det är ett lugnt område. Det är ingenting som sticker ut speciellt här.

Samma bild ger Maria Aringer, biträdande rektor för högstadiet i Rödeby, där dödade Simon gick.

– Mopedgäng finns det väl i alla samhällen lite då och då. Det här är en ort precis som alla andra i Sverige. Det är ingenting särskilt med Rödeby.

Ser du någon förklaring till att det kunde gå så här fruktansvärt illa?

– Nej, det är helt obegripligt att något sådant kunde hända.

I morgon väcks åtal och kanske klarnar bilden då.

FAKTA

Detta har hänt

Natten till lördagen den 6 oktober åker sex ungdomar på mopeder hem till en familj utanför Rödeby. Den 50-årige pappan i familjen känner sig hotad och skjuter med hagelgevär mot ungdomarna.

15-årige Simon dödas av skotten. En 16-årig pojke skadas svårt.

Pappan larmar själv 112 och grips senare av polis. Han erkänner skotten och häktas misstänkt för mord och mordförsök.

Familjen berättar att de länge trakasserats och hotats av ungdomsgäng. Deras 19-årige son är värst drabbad. Familjen har gjort flera polisanmälningar gällande ofredande och skadegörelse.

Händelsen delade Rödeby. Någon satte upp lappar med budskapet ”Skjut fler mopedister” och ungdomarna utsattes för hot på internet.

Även den mordmisstänkte mannens familj hotas och tvingas lämna sitt hem.