Svenska turister har lämnat Kenya

Väntas till Arlanda på lördagskvällen

NYHETER

Ett plan med svenska turister lyfte på lördagsförmiddagen från den kenyanska turistorten Mombasa för att ta hem Apollos och Vingresors charterresenärer till Sverige.

Totalt 114 personer reste med Apollo och 240 med Ving. Kvar finns personal, som kommer att lämna landet efter hand, plus för Vingresor några som köpt resor med reguljärflyg och som flyger hem någon dag senare.

De 354 som kommer till Arlanda på lördagskvällen skulle ha åkt hem den 10 januari var det tänkt, men blir nu av med sista delen av sin semester.

Några resenärer hos Apollo, som finns på Zanzibar men som skulle ha rest hem via övernattning i Mombasa, får stanna på Zanzibar och flyga hem reguljärt därifrån.

Det är dessutom färdigrest för säsongen till Kenya för Apollo och Ving. Oavsett om UD skulle ge klartecken direkt nu, så är säsongens charter över. För Apollo innebär det att cirka 1000 resenärer har fått hitta annat resmål eller stanna hemma.

Enligt Kajsa Moström, informationschef på Apollo, slipper dessa betala avbokningsavgift och man hjälper dem att hitta andra resor om de så vill.

Turisterna tycks inte ha sett mycket av oroligheterna som gör det nödvändigt för dem att åka hem i förtid. Flertalet har bott i turistområden utanför Mombasa.

– Det är trist att de drabbas, men vi följer UD:s rekommendationer, säger Lisa Lenneman, pressansvarig för Ving.

När det gäller ”lösresenärer” och bofasta så får de lösa eventuell hemfärd till Sverige med sina egna resebolag. UD arrangerar inget.

TT