FN varnar för humanitär kris i Kenya

NYHETER

Upp till 250000 människor har tvingats fly från sina hem till följd av oroligheterna efter förra veckans val i Kenya, uppger FN.

Men nu öppnar president Kibaki för en samlingsregering för att lugna ner läget.

Enligt ett uttalande från FN på fredagen har omkring 250000 människor tvingats lämna sina hem på grund av oroligheterna samtidigt som mellan 400000 och 500000 är påverkade av konflikten.

Enligt FN:s samarbetsorgan för humanitära frågor (Ocha) är minst 100000 människor i Rift Valley, i västra Kenya, i omedelbart behov av hjälp.

Många är strandsatta utan mat, vatten och tak över huvudet och annat väsentligt, skriver FN i sitt uttalande.

Rädsla för sjukdomsutbrott

FN:s barnfond Unicef och FN:s matbiståndsorgan WFP samarbetar med kenyanska Röda Korset för att få fram förnödenheter till de mest sårbara.

Lokala hjälparbetare uttrycker rädsla för sjukdomsutbrott i provisoriska läger, skolor, sjukhus och kyrkor.

FN-chefen Ban Ki-Moon har varit i telefonkontakt med president Mwai Kibaki och oppositionsledaren Raila Odinga, uppgav hans talesman Michele Montas.

För andra dagen i rad hindrade en massiv polisnärvaro oppositionens demonstranter från att samlas i Nairobi och kräva omräkning av rösterna i presidentvalet.

Sammandrabbningar har rapporterats från hamnen i Mombasa och i staden Kisumu, Kenyas näst största respektive tredje största stad.

Evakuering har inletts av frivillig biståndspersonal från den amerikanska fredskåren som varit placerad i västra Kenya, meddelade organisationen sent på fredagskvällen.

Utegångsförbud hävt

Omkring 35 fredskårister som var stationerade i fem kenyanska städer i den västra regionen ska evakueras till Tanzanias huvudstad Dar es Salaam på lördagen.

Utegångsförbudet i Kenyas tredje största stad, Kisumu, hävdes på lördagen efter att säkerhetsläget enligt officiella poliskällor förbättrats, rapporterar AFP.

Det var i måndags, efter att det kontroversiella resultatet i presidentvalet slagits fast, som utegångsförbudet infördes i Kisumu. Staden ligger i landets västra del och räknas som starkt fäste för oppositionen och dess ledare Raila Odinga.

Kisumu var en av de städer som drabbades värst av den våldsvåg som svepte över det östafrikanska landet efter att misstankarna om att sittande president Kibaki riggat valresultatet till sin fördel.

Enligt officiella kenyanska källor har minst 360 människor dött till följd av oroligheterna efter valet den 27 december. Minst 100 av dessa har dött i Kisumu-området.

Samtidigt inledde det amerikanska sändebudet Jendayi Frazer sina medlingsförsök mellan oppositionen och regimen.

Kan regera med oppositionen

Kenyas president Mwai Kibaki meddelade på lördagen att han är redo att bilda en nationell samlingsregering tillsammans med oppositionen.

Presidenten mötte på lördagen det amerikanska sändebudet Jendayi Frazer och lät efter mötet med henne via sin presstjänst meddela sina samarbetsavsikter.

"President Kibaki säger att han är redo att bilda en samlingsregering, som inte bara skulle ena kenyanerna utan också bidra till en försoningsprocess", hette det i uttalandet.

Jendayi Frazer å sin sida lovordade den kenyanske presidenten för att "han sträckt ut en hand till oppositionen i syfte att få stopp på våldet". Hon uppmanar samtliga parter att starta en dialog för att ta sig ur den rådande situationen, löd uttalandet vidare.

Frazer, som anlände till den kenyanska huvudstaden sent i fredags kväll, träffade tidigt på lördagen oppositionsledaren Raila Odinga.

Även FN-chefen Ban Ki-Moon har varit i kontakt med de kenyanska ledarna. Enligt presstaleskvinnan Michele Montas har Ban Ki-Moon haft telefonöverläggningar med både Odinga och Kibaki.

– I båda samtalen tog han upp behovet av att återvända till lugn och normalitet i Kenya, han tog också upp de humanitära behoven och han uppmanade ledarna att försöka lösa sina motsättningar genom dialog.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM