Hund fast på fjället i fem dagar

Skallet ekar mellan bergen – ”Svårt att veta var han är”

NYHETER

Hunden Leon sitter fast på en klippavsats i norska fjällen. Det har han gjort i fem dagar.

Förhoppningsvis blir vädret bättre på måndag så att han kan räddas därifrån.

Foto: Rikard Laving
Leon är, precis som hunden på bilden, en pyrenéerhund.

Leon försvann hemifrån Oledalen när raketerna började smälla på eftermiddagen på nyårsafton.

Pyrenéehunden var ute i en inhägnad när en nyårsraket smällde nära honom. Han rusade iväg och hoppade över en drygt meterhög grind och försvann.

– Då och då hörde vi ett skall, men på grund av ekot i fjällen har det varit svårt att veta var hunden var, säger matte Liv Verhaug till Dagbladet.no.

Hon har tillsammans med maken och fyra bybor letat efter Leon i fjällen varje dag. I torsdags fick de syn på honom på en klippavsats.

Omöjligt ta sig fram

– Avsatsen ligger 400–500 meter över havet. Ingen kan förstå hur Leon kommit dit. Har han ramlat ned måste det ha varit ett mycket otäckt fall, berättar hon.

Men slänten under avsatsen är för brant för att någon ska kunna ta sig fram till honom. Snö och is har dessutom gjort det omöjligt att ta sig fram via en stig till toppen av fjället.

Två klätterkunniga personer har erbjudit sig att hjälpa till, men på lördagen tvingades de ge upp på grund av kraftiga vindar. Först på måndag väntas bättre väder.

– Jag vet inte hur länge Leon klarar sig. Han har en liten grotta där han kan lägga sig i lä för vinden och han får i sig vätska när han äter snö. Men någon mat har han inte fått sedan han sprang hemifrån, säger Liv Verhaug.

TT-NTB