Georgien: Hot om massprotester

NYHETER

Tbilisi Den sittande georgiske presidenten Micheil Saakasjvilis kommer att vinna valet, enligt de första resultat som valkommissionen presenterade på söndagen. Men oppositionen tror inte på siffrorna.

Foto: AP
Anhängare till den sittande presidenten firar.

– Saakasjvilis ljuger, utropade oppositionsledaren Levan Gatjetjiladze som hävdar att redan vallokalsundersökningarna – som också pekade mot en seger för presidenten – var manipulerade.

Men enligt valkommissionen hade Saakasjvilis, när knappt tio procent av rösterna räknats, lyckats komma upp i 58,96 procent. Om siffrorna håller i sig slipper han en andra valomgång som annars måste till om ingen av kandidaterna får över 50 procent.

Uppmanade till demonstration

Levan Gatjetjiladze har ändå uppmanat sina anhängare att demonstrera i huvudstaden Tbilisi på söndagen. Men oppositionens anklagelser har fått USA att mana till besinning och avvakta valövervakarnas rapport.

– Om dessa slår fast att valet inte var riggat så är anklagelserna inte rättfärdiga och det vore absolut odemokratiskt att hävda något annat, sade amerikanska utrikesdepartementet främsta representant iför regionen, Matthew Bryza, tilll Reuters.

– Det vore mycket olyckligt för Georgiens demokrati.

TT-AFP-Reuters