Kraftigt skalv utanför Aten

NYHETER

Ett kraftigt skalv skakade Grekland tidigt på söndagsmorgonen.

Enligt grekiska medier uppmätte skalvet 6,5 på Richterskalan.

Skalvets epicentrum var beläget cirka 12 mil sydväst om huvudstaden Aten, och knappt åtta mil öst om staden Kalamata.

– Det kastade mig ur sängen, berättar Reuters korrespondent Karolos Grohmann.

Skalvet inträffade enligt USA:s geologiska myndighets hemsida en 07.14 lokal tid, 06.14 svensk tid.

Några uppgifter om skadade fanns inte inledningsvis.

Rusade ut på gatorna

Det finns inga rapporter om att några svenskar ska ha kommit till skada i skalvet i Grekland, uppger utrikesdepartementets pressjour för TT.

I Aten uppges flera människor ha rusat ut på gatorna.

Också i Italien kändes söndagsmorgonen skalv. Enligt Italiens motsvarighet till Räddningsverket kändes skalvet över hela södra Italien, rapporterar AFP.

Grekland är det land i Europa som är mest utsatt för jordbävningar. Den senaste allvarliga jordbävningen ägde rum i september 1999 då mer än 100 människor dog. Den gången låg epicentrum sex mil väster om Aten och skalvet uppmätte 5,9 på Richterskalan.

”Har haft kontakt med byarna”

– Det förekom panik och föremål föll i husen, men det var inga allvarliga skador, sade den biträdande borgmästaren, Ilias Manos, i den lilla staden Leonidio i södra Grekland, till grekisk tv på söndagsmorgonen.

– Det var ett mycket starkt skalv , men vi har haft kontakt med byarna häromkring och hittills verkar det inte ha varit några problem, fortsatte han.

Reuters rapporterar att grekiska medier fick ta emot flera telefonsamtal under söndagsmorgonen med människor, från främst landets södra delar och från öarna i Egeiska havet, som känt av skalvet.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM