Fyra överlevde flygplanskrasch

Sex personer dog när det lilla planet störtade i det iskalla vattnet

Foto: AP
NYHETER

Bara minuter efter start insåg piloten att något var fel.

Desperat försökte han vända tillbaka till landningsbanan.

Men planet kraschade i det iskalla vattnet och sex personer dog.

Olyckan inträffade i går i det lilla samhället Kodiak i Alaska. Nio passagerare hade klivit ombord i det chartrade Piperflygplanet för den korta resan till hemstaden Homer, där de skulle fira jul enligt rysk ortodox tradition.

Exakt vad som hände, om planet drabbades av tekniskt fel eller om piloten möjligen drabbats av något kunde inte myndigheterna svara på på söndagen, rapporterar Anchorage Daily News. Men av någon anledning så försökte planet vända tillbaka till landningsbanan. Piloten gav ingen förklaring när han med panik i rösten ropade över radion: ”Jag måste tillbaka till flygfältet”.

Störtade rakt ner

Så långt kom han dock inte. Istället störtade flygplanet våldsamt rakt ner i grunt vatten, knappt femtio meter från land.

Piloten Dean Andrew kom till platsen strax efter olyckan inträffat. Han körde ut till vraket i sitt sjöflygplan. Där såg han två personer stå uppe på vraket i vatten som räckte dem till midjan. Ytterligare två personer befann sig i vattnet i närheten. Han fick in samtliga fyra i sitt plan.

– När jag väl fick upp dem i planet var de helt nerkylda, och de var upprivna. De sa att deras familj varit med i planet, säger han till tidningen.

Sex personer omkom i kraschen, fem passagerare samt piloten.