De är Sveriges nya slavar

Minst 35 000 jobbar för slavlöner i Sverige

Foto: Foto:MAGNUS SANDBERG
jobbar gratis Han jobbar svart och underbetalt. Ibland helt gratis. ”Arbetsgivarna vet att vi inte kan gå till polisen, säger Ravi som är en av tiotusentals papperslösa som blivit Sveriges nya slavar.
NYHETER

Det är inte konstigt att tulpanerna på Hötorget kostar 20 kronor.

När han som säljer dem bara tjänar 10 kronor i timmen.

– Jag har jobbat för fem kronor i timmen, säger Ravi.

Sanningen är att han jobbat för noll kronor också. Arbetsgivarna vet att en papperslös inte kan gå till polisen.

Det är mörk novembermorgon och Ravi häller upp rykande kaffe på ett café i förorten. Kunden som beställer leverpastejmacka vet inte att Ravi är en av Sveriges nya slavar. Eller att han tjänar mindre i timmen än vad mackan kostar.

– När jag började för fyra månader sedan var lönen 25 kronor. Nu kanske jag får 45 kronor. Men jag vet inte, jag har inte fått lönen än, säger Ravi.

Fem i en tvåa

Han kastar i sig en smörgås och tittar på väggklockan. Om någon timme ska han vara på nästa jobb, ett kontor han städar. När arbetsdagen är slut har han fått ihop 235 kronor.

De betalar sängplatsen i vardagsrummet på andra sidan stan. Några pendeltågsstationer bort ligger tvåan han delar med fem landsmän. Alla har var sitt asylnej och är del av den växande gruppen illegala immigranter som stannat kvar i landet. För 1100 kronor har de någonstans att sova mellan jobben.

– Men jag är glad att få jobba. Det är vi alla. Vi vill ju jobba, men vi vill jobba vitt.

Hur många som Ravi som lever illegalt i Sverige vet ingen. Några tippar på 35 000, andra skattar uppemot 100 000.

Nu är de så många att de blivit en samhällsgrupp. De papperslösa. Den nya slavstyrkan utnyttjas av både privata och offentliga företag.

Svårt få annat jobb

Rajesh från Indien jobbar med trädgårdsskötsel för ett företag med ett fyrtiotal anställda som har både skolor och förskolor som kunder.

Han visar ett inplastat arbetstillstånd där det står att arbetsgivaren ska betala skatt för honom.

I själva verket är det hans svartarbete för 50 kronor i timmen som rensar rabatten utanför skolan.

– De jag jobbar med vet inte att jag är papperslös. Men även de som har arbetstillstånd jobbar svart. Det är svårt att få andra jobb, en asylsökande kan ju skickas hem när som helst, säger Rajesh.

FAKTA

VILKA ÄR DE PAPPERSLÖSA?

De flesta papperslösa har sökt asyl, fått avslag och stannat kvar. Andra är personer som kommit hit för att arbeta utan arbetstillstånd. En stor grupp är anhöriga som fått avslag och bor kvar hos släktingar. En del är offer för människohandel och här emot sin vilja. Några söker flyktinghjälp via kyrkor och hjälporganisationer. Andra gömmer sig hos vänner, i källare, på campingar eller i sommarstugor.

SÅ MÅNGA ÄR PAPPERSLÖSA?

Cirka 35 000 lever utan papper i Sverige uppskattar föreningen Papperslösa Stockholm. I polisregistret finns i dag 11 000 personer efterlysta för avvisning. 8 300 av dessa lever gömda. En efterlysning avskrivs efter fyra år. Hur många av de tusentals avskrivna som finns kvar vet ingen. Många söker inte ens asyl och finns inte i några register. Nästa år väntas antalet papperslösa öka när en stor andel irakflyktingar ska avvisas.