Fick avhugget finger på posten

Franska justitieministern utsatt för trakasserier

NYHETER

Mannen klippte av sitt finger.

Lade det i ett paket och postade det.

Nu har fingret kommit fram till den franska justitieministern Rachida Dati.

Rachida Dati.

Det avhuggna fingret låg i paketet tillsammans med ett brev som var adresserat till Rachida Dati, uppgav justitieministerns talesman Guillaume Didie på måndagen.

Det framkom inte vad som stod i brevet eller om något hot riktades mot Dati.

Polisutredning

Brevet levererades till hennes kontor i fredags och öppnades av hennes medarbetare. Först på måndagen startade en polisutredning.

– Justitieministern vill ha reda på vad som fick personen att skicka fingret och varför denne gjorde det, säger talesmannen till den franska tidningen Ouest France.

Men källor inom tidningen vet redan vem det var. Den pekar ut en 57-årig man som tidigare drev en hårsalong i västra Frankrike.

Enligt Ouest France ska mannen ha klippt av sitt eget finger och skickat det till justitieministern. Det framgår dock inte varför.

Problemfylld karriär

Justitieministern Rachida Dati är den första muslim som innehar en hög regeringspost i Frankrike. Hon har länge jobbat nära president Nicolas Sarkozy.

När hon utsågs till posten som justitieminister efter franska valet i fjol var det många som höjde på ögonbrynen. Opinionsmätningar visade dock att hon var en av de mest populära ministrarna.

Men sedan dess har hennes karriär kantats av problem. Flera av hennes medarbetare har hoppat av i protest och hennes egen bror har stått inför rätta misstänkt för knarkhandel.