Spionprogram på Facebook

Falsk applikation lovar att berätta vem som är hemligt förälskad i dig

NYHETER

En applikation på internetcommunityn Facebook lovar att tala om vem som är hemligt förälskad i dig.

Men istället luras du att ladda ner ett spionprogram i din dator.

Applicationen ”Secret crush” är säkert ingen nyhet för de flesta Facebookanvändare. Den sprids nämligen blixtsnabbt bland Facebooks 50 miljoner användare.
Det hela fungerar så att du får ett meddelande om att någon har en hemlig förälskelse i dig, och för att få veta vem det är måste du bjuda in minst fem av dina vänner att också börja använda applikationen.

Inga svar

Men när du väl har spridit Secret crush får du inget svar på frågan vem som går och trånar i det fördolda efter dig. Istället dyker en liten ruta med en ny länk upp, som i sin tur leder rakt till en nedladdning av spionprogrammet Zango, skriver nättidningen Network World. Spionprogrammet gör sedan att det dyker upp oönskade annonser i pop up-rutor när du surfar på nätet.

Säkerhetsföretaget Fortinet upptäckte bluffen för några dagar sedan, och enligt Fortinet har runt tre miljoner användares datorer infekterats.

Slog larm

– Ingen vet vem det är som ligger bakom, säger Guillaume Lovet, säkerhetsexpert på Fortinet till Network World. Det här är första gången vi upptäckt något liknande just på Facebook, att skadlig kod sprids via ett socialt nätverk på det här sättet.

Fortinet uppges ha slagit larm till Facebook om sin upptäckt.

FAKTA

Adware/Zango

Annonsprogram, så kallad adware, är program som är fria att använda mot att användaren står ut med att det dyker upp pop up-rutor med reklam. Zango har tidigare utvecklat sådan programvara men har fått sitt rykte förstört efter att det upptäckts att man låtit installera sin programvara utan att användaren vetat om det eller godkänt det.

Zango har också anklagats för att kartlägga användarbeteende och att göra sin programvara nästintill omöjlig att bli av med.