Skulle föda – då ringde de polisen

NYHETER

Först i sjunde månaden vågade hon gå till läkare.

Då ringde sjuksköterskan till polisen.

– Min dotter höll på att dö, säger Siham Asmani.

Efter två år som gömd i Sverige blev Siham gravid.

– Jag borde väl ha blivit glad men kände aldrig någon glädje. Jag försökte läsa på internet om vad som hände i min kropp, men visste inte om barnet levde i magen, säger Siham Asmani.

I sjunde månaden kände hon att något var väldigt fel och sökte privat vård.

Hemlig klinik

– Då lyfte sköterskan luren för att ringa polisen och jag sprang därifrån.

Nästa vårdcentral bröt inte patientsekretessen.

Däremot fick hon rådet att åka hem till Algeriet och föda. Och blev upplyst om att en förlossning i Sverige kostar 30 000 kronor.

Via en hemlig flyktingklinik förbereddes en förlossning på Karolinska. I samma veva greps hennes man på ett café och skickades ur landet. Siham mådde psykiskt allt sämre.

Nekades först plats

– När jag fick de första värkarna var jag skräckslagen. Inte för att föda, men för att åka till sjukhuset. Först ville de inte ta emot mig. Men jag hade ett brev från läkaren som lovat att förlösa mig.

Melissa föddes allvarligt sjuk och man tvingades byta ut allt hennes blod. I tolv dagar fick hon intensivvård och kämpade för att överleva.

Dottern har nu fyllt fyra år. Hon leker kafferep med lillasyster Sonia i ett vardagsrum i förorten. Flickorna vet inte att de är papperslösa. De går femton timmar i veckan på ett dagis som gjort undantag, men är präglade av föräldrarnas oro och stress. Familjen lever gömd men inte bakom mörka persienner.

– Ibland går vi till lekparken. Vi försöker göra livet så vanligt som möjligt för barnen, säger hon.

FAKTA

Våldtogs

Mariam, 65, bor utan papper hos sin son. Hon halkar på en isfläck och bryter lårbenshalsen. Ambulansen kommer och Mariam opereras. Hon får spikar i höften och en räkning på 63 000 kronor. Trots att spikarna måste tas bort vågar hon sig inte tillbaka då hon inte kan betala räkningen.

Bröt lårbenshalsen

Andrea, 25, är bostadslös och överfalls och våldtas av en okänd man. Hon vågar inte gå till polisen eller sjukhus. Först när hon märker att hon blivit gravid går hon till mödravården hos Röda Korset. Läkare på ett sjukhus förlöser henne trots att hon inte kan betala. Hon har nu sökt asyl för barnet.

Fick hjärtinfarkt

Maria, 21, dog i hjärtinfarkt efter förlossningen på sjukhuset i Lund. Hon lämnade efter sig en nyfödd dotter. Trots havandeskapsförgiftning tvekar Maria att söka vård. Hon är livrädd för sjukhuset, kan inte språket och när hon tas in två veckor efter förlossningen saknar akuten tolk. Ett dygn senare dör Maria. Dödsfallet utreds nu av socialstyrelsen. Marias dotter bor med sin pappa i Danmark.