Fler poliser ska synas på stan

Polisfacket positivt till rikspolischefens löfte

NYHETER

Nu ska polisen ut på gatorna.

Om två år kommer hälften av allt polisarbete att ske utanför stationerna, lovar tillförordnade rikspolischef Bengt Svenson.

– Vi ska bedriva verksamhet som påverkar såväl allmänhetens faktiska som upplevda trygghet, säger Svenson till aftonbladet.se.

Foto: Ragnar Lilliestierna
Bengt Svenson, tillförordnad rikspolischef.

Förtroendet för den svenska polisen sjunker. 2002 hade 73 procent av befolkningen stor tillit till polisen. Nu har siffran sjunkit till knappt 60 procent enligt en undersökning gjord av Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, FSI.

Polisen syns för lite. Enligt samma undersökning vill över nio av tio svenskar se fler poliser ute på stan om kvällarna. Nu lyssnar polisledningen.

Synas bland allmänheten

– Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att när polisen arbetar i yttre tjänst så får arbetet också betydligt mer bestående effekter, säger tillförordnade rikspolischefen Bengt Svenson till aftonbladet.se.

– Dessutom gör det att allmänheten upplever sig tryggare och en tryggare människa är en ”goare” människa.

I en artikel på Dagens Nyheters debattsida lovar han att de 2 500 poliser som kommer att anställas de närmaste två åren i första hand ska placeras i yttre tjänst. Målet är att minst hälften av alla polisens resurser ska satsas ute bland allmänheten.

Löftet välkomnas av polisfackets ordförande Jan Karlsen.

Blir mindre brottsbenägna

– Det är inte straffet som avhåller tjuven, utan risken för upptäckt. Ju fler synliga poliser vi har desto mindre brottsbenägna blir folk, säger Karlsen till aftonbladet.se.

Varför finns så få synliga poliser i dag?

– Det bottnar i att vi under en lång period har haft för få poliser. Tomma platser har fyllts på med de som funnits i yttre tjänst.

Hur påverkas allmänhetens förtroende för polisen om fler syns på gator och torg?

– Jag tror det är positivt. Om allmänheten möter en polis som har tid att lyssna så kommer förtroendet att öka.

Bengt Svenson efterträdde Stefan Strömberg som fick sparken från posten som rikspolischef i december förra året. Lösningen var tillfällig men polisförbundet skulle kunna tänka sig Bengt Svenson som ordinarie chef.

– Bengt är ett namn bland många goda namn som figurerar. Jag kan tänka mig någon som har de ledaregenskaper han står för. Som är lyssnande och tar in information från oss vanliga poliser, och som har en polisiär kunskap i botten.

Satsningen på polisen innebär att dagens poliskår på runt 17 500 kommer att ha växt till 20 000 poliser år 2010.