Hundratals ormar lämnades att dö

NYHETER

Mängder av döda råttor och möss. Två burar fulla med krälande kackerlackor. Och ett hundratal ormar – levande och döda.

Inspektionen som polis, veterinär och kommun gjorde i en fastighet i Gnesta i måndags får betecknas som minst sagt udda.

Gnagarna tycks ha dött av vatten- och matbrist eller eventuellt frusit ihjäl. I plastbackar och terrarier hade ormarna lämnats, även de utan mat och vatten, skriver Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter på nätet. Majoriteten av ormarna levde, men flera var i mycket dåligt skick. Omkring 20 stycken hade inte klarat påfrestningarna och dött.

Hyresgästerna ska ha lämnat fastigheten redan i december. När ägaren av fastigheten skulle försäkra sig om att de verkligen var borta upptäckte hon djuren och slog larm till kommunen.

De 73 pytonormar som var vid liv finns nu på Skansen-Akvariet, skriver Dagens Nyheter på nätet.

– Det var i sista stund vi räddade ormarna för jag har aldrig sett ormar dricka så mycket som de här gjorde, säger Skansen-Akvariets chef Jonas Wahlström till DN.

Nu avvaktar han att beslaget av ormarna blir formellt. Då kan de överlåtas till Svenska Djurparksföreningen som kommer att fördela ormarna – majoriteten kungspytonormar – i Sverige och utomlands.

Gnesta kommuns djurskyddsinspektör, Monica Änghult, var i kontakt med ormägarna i somras eftersom de inte hade tillstånd att ha ormarna i huset.

– Vi fick då höra att paret flyttat sina lådor till en annan kommun, och det trodde vi på, säger hon till DN.

Paret eftersöks nu av polisen

TT