Ministrar i bråk om papperslösa

1 av 2 | Foto: Foto: mats strand
Socialminister Göran Hägglund vill ge de papperslösa rätt till subventionerad sjukvård.
NYHETER

Ja, säger Hägglund.

Nej, säger Billström.

När regeringen bråkar står tiotusentals papperslösa utan vård.

Socialminister Göran Hägglund sa redan i somras att ”tiden är mogen” att ge alla samma rätt till subventionerad sjukvård. Men migrationsminister Tobias Billström tycker annorlunda och menar att de illegala flyktingarna kommer att bli fler om Sverige ger vård åt papperslösa.

Utan svenskt personnummer måste du därför köpa sjukvård till fullpris. En vanlig förlossning kostar cirka 25 000 kronor.

Gratis i Europa

Flera länder i Europa ger redan papperslösa rätt till gratis sjukvård.

När ska papperslösa få fri sjukvård i Sverige?

– Vi tittar på frågan, mer kan jag inte säga. Eftersom det ser ut som det gör i Europa tycker jag personligen att papperslösa ska ha rätt till subventionerad vård. Men det kräver en samlad regeringsuppfattning i frågan och där är vi inte än, säger Göran Hägglund.

”Måste se över”

Är det rimligt att ditt och Billströms bråk stoppar frågan?

– Vi har inte kommit överens än om hur frågan ska lösas, men vi är inte gravt oense. Nu måste vi se över hur ett sådant förslag skulle se ut, hur många det skulle omfatta och vad det skulle kosta.

Det kostar mindre att ge vård än att inte ge den, enligt Socialstyrelsen?

– Ja, så kan det vara i vissa fall när man väntar för länge med att söka vård. Det är en av anledningarna till att vi bereder frågan för att få bättre underlag.

Under tiden riskerar människor att dö.

– Så är det med väldigt många beslut vi tar. De betyder väldigt mycket för individen. Just därför är det viktigt att vi gör det ordentligt.

ARTIKELN HANDLAR OM