Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

50-åringen kan gå fri från fängelse och vård

KARLSKRONA 50-åringen var allvarligt psykiskt störd när han sköt ihjäl Simon Söderberg, 15, och allvarligt skottskadade en 17-årig pojke.

Men i dag är han tillräckligt frisk för att varken dömas till rättspsykiatrisk vård eller fängelse. Om han fälls klarar han sig förmodligen med böter.

– Det är ovanligt med så extremt snabba tillfrisknanden, säger Peter Andiné som lett den rättspsykiatriska undersökningen av den 50-årige pappan.

Under onsdagen inleds det rättsliga efterspelet i Blekinge tingsrätt efter tragedin i Rödeby i oktober förra året. Före rättegången har den för mord och mordförsök åtalade 50-åringen genomgått en lång rättspsykiatrisk undersökning, där teamet på Rättsmedicinalverket i Göteborg kommit fram till två avgörande slutsatser:

• 50-åringen led av en allvarlig psykiatrisk störning under händelserna den 6 oktober.

• Han lider av en psykisk störning i dag – dock inte allvarlig.

Det innebär dels att han enligt lagen inte kan dömas till fängelse om han fälls. Dels att han inte kan dömas till rättspykiatrisk vård.Svår bedömning

– Om han fälls kommer han att dömas till villkorlig dom, skyddstillsyn eller böter. Det är också tänkbart att rätten utdömer att han måste undergå psykiatrisk öppenvård, men något frihetsberövande straff kan det inte bli enligt vår bedömning, säger Peter Andiné, docent och specialistläkare i psykiatri och rättspsykiatri.

Det är han som lett undersökningen av 50-åringen. Undersökningen tog åtta veckor att genomföra – dubbelt så lång tid som normalt - och var klar tre månader efter det påstådda brottet.

Hur säker bedömning kan ni göra av mannens sinnestillstånd så långt tillbaka i tiden?

– Hundraprocentig kan bedömningen av en annan människa aldrig bli, och den här bedömningen var svår att genomföra, tillstår Andin, och tillägger:

– Men i det här fallet är vi väldigt säkra eftersom han greps direkt och händelseförloppet finns väl kartlagt i förhör och telefoninspelningar.

Extremfall

Det är mycket ovanligt att en person bedöms vara allvarligt psykiskt störd under gärningen för att sedan hinna tillfriskna redan till den rättspsykiatriska undersökningen.

– Det här fallet tillhör ett av få extremfall. Samma situation uppstod bara i två procent av alla rättspsykiatriska bedömningar som gjordes förra året.

En del kallar det här för en "lucka i lagen" och diskuteras och debatteras flitigt i juridiska sammanhang när de ovanliga fallen väl poppar upp.

Annika Norée, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, håller med om Peter Andinés bedömning att det inte kan bli tal om något frihetsberövande straff i händelse av fällande dom för 50-åringen.”Får leva med det”

– Det troliga är en villkorlig dom förenad med böter, säger hon.

Vad tycker du det sänder för signaler att en person skulle kunna fällas för mord och mordförsök och ändå komma undan med böter?

– Det kan jag inte svara på. Det är viktigt att förklara sammanhanget på ett begripligt sätt.

Håller du med om beskrivningen att det är en lucka i lagen?

– Nej, vissa tycker att det är det. Men jag anser att det är något som vi får leva med tills vi kommer på en bättre lösning. Och det är inte enkelt.

Fakta: Socialstyrelsens rättsliga råd

    I svårbedömda fall kan rätten ta hjälp av Socialstyrelsens rättsliga råd, som kan göra en andra bedömning av den rättspsykiatriska undersökningen på en person.

– Jag är helt övertygad om att det kommer att ske i det här fallet, säger Peter Andiné. Och jag välkomnar det, för det var ett så svårbedömt fall.

    Inte heller det rättsliga rådets utlåtande innebär något juridiskt bindande. Det är i likhet med den rättspsykiatriska undersökningen bara en rekommendation till rätten hur man ska döma.

Läs tidigare artiklar:
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet