ICA-butik polisanmäls för misstänkt köttfusk

Fryste in färsk fläskfilé och märkte om förpackningen

Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
NYHETER

ICA Maxi Stormarknad i Kristianstad frös in färsk fläskfilé och ändrade datummärkningen.

Enligt miljö- och hälsoskyddskontoret är det otillåtet – och nu polisanmäls butiken.

I måndags gjorde miljö- och hälsoskyddskontoret en oanmäld inspektion på ICA Maxi i Kristianstad efter att ha fått tips om att fläskfilé sålts på ett felaktigt sätt, skriver miljö- och hälsoskyddskontoret i ett pressmeddelande.

Fläskfilén var dels från Sverige, dels importerad från Danmark och skulle säljas som kylvara. Delar av köttet frystes dock ned och fick ett nytt bäst före-datum. Enligt miljö- och hälsoskyddskontoret innebär det ett brott mot livsmedelslagstiftningen genom ommärkning av färdigförpackade livsmedel.

”Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelhygien säger att 'Färdigförpackade livsmedel som märkts med bäst före datum eller sista förbrukningsdag får inte märkas om med senare märkning'. I det aktuella fallet har varorna frysts och fått en märkning med ett bäst före dag som flyttats fram cirka ett år”, skriver miljö- och hälsoskyddskontoret i ett pressmeddelande, och meddelar att det aktuella partiet fläskfilé har plockats bort ur frysdiskarna och att det inte får säljas.

ARTIKELN HANDLAR OM