”Vi vill fokusera mer på resultat”

Biståndsministern chattade – direkt från Kongo

Foto: Lotte Fervall/Peter Kjellerås
Vill ha vatten – får busstation Bybor i Babati tvingas trängas kring en brunn - för 7 000 biståndskronor. I Bagamoyo ligger samtidigt en ödslig busstation för tre svenska biståndsmiljoner, utan väg.
NYHETER

Regeringen planerar att ge länderna i Afrika fem miljarder kronor i bistånd.

Samtidigt flaggar biståndsministern för ett nytänkande när det gäller bistånd.

Här är läsarnas frågor om det ifrågasatta biståndet till länderna i Afrika – och Gunilla Carlssons svar.

Gunilla Carlsson säger: Hej! Nu finns jag på plats för att börja svara på frågor!

Hassan säger: Har du varit i Kongo tidigare? Eller i något annat land i Afrika? Vad minns du bäst?

Gunilla Carlsson säger: det är första gången jag är i Kongo.

Jonte säger: Hej! Varför satsas det så mycket pengar på bistånd till utlandet?Är det inte viktigare att satsa på det vi har hemma först såsom uteliggarna bygga bostäder etc?

Gunilla Carlsson säger: Jag är här för att Sverige har en viktig roll att spel i Afrika och vi har ett stort ansvar. Jag minns de starka människor jag träffat är allra bäst. inte minst de starka kvinnorna.

Gunilla Carlsson säger: I dag mer än någonsin är vi ömsesidigt beroende av varandra. Det ligger i Sveriges eget intresse att på olika sätt engagera oss i omvärlden. Den globala fattigdomen är en stor utmaning och därför är det viktigt att vi engagerar oss. Inte minst av moraliska skäl.

Magnus säger: Behövs det mera pengar till bistånd och är det idag effektivt för att minska mänskligt lidande och fattigdom? Eller behövs andra lösningar (tänker på handelsavtal, mikrokrediter osv)?

Gunilla Carlsson säger: Vi måste tänka nytt kring biståndet. Det handlar om att vi måste jobba mer kring kring säkerhet och för att lindra krig och konfliktsituationer. Självfallet måste vi också jobba med fri handel för att öka förutsättningarna för välstånd.

säger: Nöden är stor i Kongo. Jag har bodd i Bukavuområdet i 12år, vad KONKRET ska ni nu göra? Kan jag som är uppväxt och arbetat där, kan språket och kulturen, kan jag bidra på ngt sätt? Vi stöder fadderbarn i Bukavu. "Alltid redo!" /Mvh Åsa Mavita Andersson, Gävle.

Gunilla Carlsson säger: Tack Åsa, jag är i Bakavu nu och kan bara instämma att det är stor nöd. Den beror bland annat på en långvarig konflikt. I dag har jag varit på Unicefs center där man återanpassar unga barn från soldatliv till ett vanligt liv. Jag har också varit på ett sjukhus där man hjälper kvinnor som systematiskt blivit utnyttjade och våldtagna. Det finns hur mycket som helst att göra.

Magnus säger: Vilket biståndsprojekt har berört dig mest?

Gunilla Carlsson säger: I dag träffade jag en svenska, Kerstin, som jobbat på det här sjukhuset där i sju år. Jag träffade också en läkare från Kongo, dr Mukweege. De jobbar dag ut och dag för att hjälpa de här kvinnorna. De berörde mig mycket och jag känner hopp efter att ha träffat dem.

Hassan säger: Hur mycket pengar tänker regeringen ge i bistånd till länder i Afrika i år?

Gunilla Carlssonsäger: Cirka fem miljarder.

Kasper säger: Hur ser regeringens plan för biståndet i de här länderna ut framöver? Hur ska ni undvika att göra misstag och felsatsningar liknande det som hänt tidigare?

Gunilla Carlsson säger: Genom att fokusera mer på resultat och uppföljning men också ha mer politisk dialog och försöka angripa grunderna till den utbredda fattigdomen. Som tex: brist på säkerhet, mänskiliga rättigheter och demokrati.

Marcel säger: Vilka är de viktigaste egenskaperna en bistándsminister máste/bör besitta?

Gunilla Carlsson säger: Engagemang, tålamod och respekt.

Charlotte säger: Varför har du åkt till just Kongo?

Gunilla Carlsson säger: Dels för att det just här pågår en av världens värsta humanitära katastrofer. Mer än en miljon människor på flykt. Men också för att nu när Kongo genomfört demokratiska val så finns det också möjligheter att fördjupa samarbete med den kongolesiska regeirngen.

säger: Hu vet vi att biståndet kommer fram till dom som verkligen behöver

Gunilla Carlsson säger: Genom att öka fokus på resultat, men iblands arbetar Sverige i länder där vi kan misslyckas med att få de resultat som vi vill.

Postis säger: Har du själv gett pengar till någon organisation som jobbar i Afrika? Har du fadderbarn där?

Gunilla Carlsson säger: Jag har inte fadderbarn men jag skänker pengar.

Marcel säger: Hej, Jag jobbar i dagslage i Colombia, nar kommer du pa besok?

Gunilla Carlsson säger: Colombia är också ett land som Sverige har kvar som samarbetsland. Jag har tagit emot ministrar från Colombia i Stockholm och lovat även dem att besöka Colombia när tiden medger. Colombia är också ett konfliktland som värdesätter det svenska stödet.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avbryta chatten med biståndsminstern. Tack Gunilla Carlsson - och tack alla som chattat. Tyvärr har vi inte kunnat ge alla svar. Chatten läggs ut på sajten inom kort.

Gunilla Carlsson säger: Tack för ert intresse! Jag hoppas att kunna återkomma i Aftonbladet med mina intryck från den här resan.