Blåste pensionär på 20 miljoner

Supersvindlaren spelade bort alla pengar

Foto: POLISEN/UR FÖRUNDERSÖKNINGEN
PANTade lyxiga KLOCKOR Den misstänkte 45-åringen fastnade på övervakningskamerans bild när han lurade sitt offer att köpa dyra klockor och smycken – som sedan pantsattes. Totalt köpte den drabbade 78-åringen värdeföremål för 961?447 kronor på sitt kreditkort. :
NYHETER

En 78-åring i Stockholm har lurats på över 20 miljoner kronor av en man som specialiserat sig på att stjäla från äldre.

–?Varenda krona är borta, vi tror att de gått till spel, säger kammar­åklagare Karolina Lindekrantz.

Den 45-årige supersvindlaren ska ha haft en 19-årig släkting till hjälp.

–?De har spelat för mellan tio och femtiotusen kronor i veckan, säger Karolina Lindekrantz, som åtalar männen vid Södertörns tingsrätt i dag.

Lurade åldringar

Den lurade 78-åringen är nu helt utblottad. Han träffade den misstänkte 45-åringen för första gången vintern 2003 när han ringde på dörren och presenterade sig som mattförsäljare.

–?Det handlar om mycket förslagna bedrägerier som medvetet riktats mot utsatta och äldre personer, säger den drabbade mannens målsägarbiträde Anton Strand.

45-åringen utgav sig för att vara i ekonomisk och personlig knipa. 78-åringen ville hjälpa till och lånade ut pengar. För att få tillbaka dessa har han sedan lurats att ge ifrån sig mer och mer under flera år.

Mannen har först använt sina sparade pengar. När de tagit slut har han sålt sina aktier och belånat sina fastigheter. Till slut har han sålt sina anhörigas tillgångar.

–?När han inte längre lyckats få loss pengar från banken har de lyckats få honom att köpa dyra klockor och smycken på sitt kreditkort. Dessa värdeföremål har sedan pantsatts, säger Karolina Lindekrantz.

Förlorade 600 000

45-åringen är sedan tidigare dömd för flera bedrägeribrott riktade mot äldre personer. När polisen gått igenom hans konton hittades av en slump ytterligare en drabbad åldring.

–?Det är en man i 80-årsåldern som lurats att betala 600?000 kronor för att få ut en påstådd lotterivinst. Han skämdes så mycket att han inte tänkte polisanmäla.

De åtalade männen nekar båda till brott.