San Francisco förbjuder plastpåsar i handeln

NYHETER

Staden San Francisco i USA förbjuder plastpåsar i handeln.

Anledningen är att påsarna skadar naturen.

– Det låter intressant, säger Cecilia Petersén på Naturvårdsverket.

Igår beslöt staden San Francisco att förbjuda plastpåsar av oljederivat som inte bryts ned i naturen. Beslutet innebär att miljöfarliga plastpåsar inte får säljas i apotek och i affärer som säljer för mer än 14 miljoner kronor om året, skriver New York Times.

Anledningen till förbudet är att påsarna skräpar ner och är farliga för det marina livet. Staden hänvisar också till Kyoto-protokollet och den globala uppvärmningen.

– Ärligt talat är det här vårt svar på det uppenbara problemet med att den globala uppvärmningen inte kommer att försvinna inom en snar framtid, och att den billiga oljans tider är förbi, säger Ross Mirkarimi, som är en av dem som står bakom förbudet.

"Låter intressant"

Förbudet är det första i sitt slag i USA, men liknande förbud finns i Sydafrika, Taiwan, Bangladesh och Paris, skriver LA Times.

I Sverige finns det just nu inga planer på att införa ett liknande beslut, säger Cecilia Petersén på Naturvårdsverket.

– Vi har väl valt andra vägar, till exempel att försöka få människor att använda återanvändbara påsar och tygpåsar. Vi försöker att i möjligaste mån undvika tvingande åtgärder, säger hon. 

Kan ni tänka er att titta närmare på det underlag man haft i San Francisco?

– Det låter intressant, men jag vet inte om det blir aktuellt. Men alla åtgärder är värda att titta på, säger Cecilia Petersén.

Inte aktuellt

Inger Soldeus, miljöansvarig på Svensk Handel, öppnar för att titta närmare på saken men säger att det inte är en aktuell fråga just nu.

– Vi gör en analys av de rapporter och undersökningar som görs i frågan, sen informerar vi våra medlemsföretag. Sen gör respektive företag sina egna bedömningar, säger hon.

Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, som företräder svenska dagligvarukedjor, känner inte till diskussionen om ett plastpåsförbud.

– Frågan är ny för mig. Men är det så att Naturvårdsverket plockar upp frågan får vi ta ställning till det, säger han.

– Vi får kontinuerligt ta ställning till förslag av den här karaktären, men då har de beretts i Sverige innan, säger Thomas Svaton.

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM