Familjen splittras

Hon har fått en svensk dotter – kastas ut ändå

NYHETER

Alejandra håller nyfödda Dajana i famnen.

Polisen kan komma när som helst.

Dottern får stanna – men mamma ska ut ur Sverige.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
”jag Önskar Migrationsverket hade ett hjärta.” Så säger Alejandra Ortiz. Hennes nyfödda dotter Dajana är svensk medborgare, precis som pappan Aldo Ortiz. Men varken hon eller Nataly, 3, som Alejandra hade sedan tidigare, får stanna kvar i Sverige.

Familjen Ortiz sitter i en Stockholmsförort och bara väntar på att polisen ska ringa på dörren. Migrationsverkets avslag kom i december.

Söka visum igen

Att nyfödda dottern är svensk medborgare räcker inte för att mamman ska få stanna. Alejandra måste hem till Bolivia och söka visum igen. Det kan ta arton månader och slutar troligen med att hon får uppehållstillstånd eftersom dottern är lika svensk som pappan.

Aldo Ortiz har bott här i 16 år och är förtvivlad över att familjen splittras.

– Varför ska jag behöva skicka mitt barn till ett främmande land. Jag som pappa har väl rätt att vara med min familj och ett spädbarn behöver sin mamma, säger han.

Gick under jord

Alejandra kom från Bolivia för tre år sedan. När hon och dottern fick asylavslag gick de under jord.

Hon träffade Aldo, blev kär, blev med barn och gifte sig i somras. De trodde att Alejandra skulle få stanna.

Men problem uppstod långt före värkarna. Ingen vårdcentral ville ta emot en papperslös. Mödravården i Högdalen förbarmade sig och hon förlöstes på Södersjukhuset.

Betala förlossning

Notan ligger på bordet.

” We hope you feel better after your emergency treatment here at South Stockholm Emergeny Hospital. The amount due is 46 186 swedish crowns. Please send a cheque to Södersjukhuset.”

Om tio dagar ska den betalas.

– Hur jag ska kunna betala 46 000 kronor? Sparpengarna är slut.

Vill pröva fallet

Han vill att Europadomstolen prövar fallet.

– Men jurister säger att det tar flera år, jag känner mig helt hjälplös.

Henry Ascher, barnläkarföreningens flyktingordförande, är kritisk.

– Det går emot alla internationella konventioner att skilja spädbarn från modern. Nya migrationslagen är dyster för asylsökande. Innan fanns säkerhetsventiler, nu används ”synnerligen ömmande fall” sparsamt.

I gårdagens artikel om papperslösa människor i Sverige stod det om en hemlig klinik för gömda flyktingar. Det är organisationen Läkare i världen som driver den och ingen annan.

FAKTA

Därför tvingas en mamma lämna sitt barn

Endast omständigheten att Alejandra har fått ett barn tillsammans med sin make medför inte att det finns hinder mot att verkställa hennes och dottern Natalys avvisningsbeslut.