”Jag försökte tänka bort ikonen Ian Curtis”

Foto: Atlantic film/Yves Herman/Reuters
Lycka är att spela deprimerad. Åtminstone var det så för skådespelaren Sam Riley när han fick rollen i filmen om Ian Curtis, vars liv slutade med självmord.
NYHETER

Debuten i ”Control” förändrade hans liv totalt.

– På två år har jag gått från deprimerad musiker till kär skådis, säger Sam Riley.

Originalet Ian Curtis.

Härom dagen fyllde han 28 och när Punkt SE ringer upp är han fortfarande lite trött efter att ha firat födelsedagen. Någon 30-årskris är inte i sikte. Kanske inte så konstigt om man har blivit utsedd till Storbritanniens mest lovande filmnykomling och dessutom är lyckligt kär. Sam Riley är nöjd med tillvaron – och lustigt nog började allt på hans födelsedag för två år sedan.

– Det var då jag fick rollen som Ian Curtis i ”Control” och det var mitt livs bästa födelsedagspresent. Jag hade tidigare spelat i ett band men vi hade förlorat vårt kontrakt. Jag hade ett skitjobb och var ganska deprimerad.

Läskigt att spela verklig person

Han tvekade aldrig inför uppdraget att spela rockikonen Ian Curtis, sångaren i Joy Division, som tog livet av sig.

– Det är klart att det var läskigt att spela en verklig person. Men jag var så lycklig över att få rollen, så jag försökte tänka bort ikonen och spela människan Ian, som så många egentligen inte känner så väl.

Ny film på gång

Under filminspelningen blev Sam Riley förälskad i tyska kollegan Alexandra Maria Lara. De bor numera tillsammans i Berlin.

Och karriären rullar på. Nästa film är ”Franklyn” med Ryan Phillippe och Eva Green.

– Det är en lustig historia, med ingredienserna nutida London, serietidning och parallellt universum. Det kan ju gå hur som helst.

Miranda Sigander

Fotnot: ”Control” har premiär fredag 11 januari.

Fakta Sam Riley

Läs mer

(.se)