”Staten bör avskaffa dagens vinstkrav på SJ”

Maria Wetterstrand chattade om miljöpartiets förslag att ersätta inrikesflyg med tåg

NYHETER

Staten bör avskaffa dagens vinstkrav på SJ för att göra tågresorna billigare.

Det sa miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand när hon chattade med aftonbladet.se:s läsare om förslaget att ersätta inrikesflyg med fler och snabbare tåg.

Samtidigt gav hon ett lugnande besked till alla gotlänningar.

– Det behövs flyg till och från Gotland.

MAria Wetterstrand chattade med aftonbladet.ses läsare.

Paul Strömqvist säger: Hur stor tror du chansen är att ni får stöd för detta förslag hos något parti i riksdagen?
Maria Wetterstrand säger: Jag antar att du menar att avskaffa behovet av flygtrafik söder om Sundsvall. Hmm, ganska liten chans tyvärr. Regeringen verkar vara lite rädda för flyglobbyisterna. Regeringen har valt att satsa 25 miljarder på motorvägsprojektet Förbifart Stockholm, då räcker inte pengarna till det som behövs på järnvägen.
mats säger: Jag veckopendlar mellan Sundsvall och Malmö, detta skulle vara orimligt tidsmässigt med tåg, hur ser du på dem som sitter i samma situation som jag?
Maria Wetterstrand säger: Tågen ska bli mycket snabbare framöver, så det ska kunna vara ett alternativ också för dig. Inser dock att Sundsvall-Malmö är i längsta laget för att tåget ska hinna före flyget.
Lendos.se säger: jag skulle gärna åka tåg men det är för dyrt. hur ser du på det?
Maria Wetterstrand säger: Det borde vara billigare med tåg än flyg. Helt absurt att flyget kan kosta så lite när det förstör miljön så mycket. Tåget borde få lägre vinstkrav på sig från staten, så att de kan sänka biljettpriserna. Sen skulle ju jag personligen önska att SJ hade ett överskådligt prissystem, men det är inte jag som bestämmer.
Paul Strömqvist säger: Hur ser du på flyg till och från Gotland?
Maria Wetterstrand säger: Det behövs flyg till Gotland (och från).
drux säger: Hur långt är du villig att gå när det gäller att sänka co2 utsläpp? Och vad säjer du till dom som inte är så säkra på att det är co2 som är orsaken till till den globala uppvärmningen?
Maria Wetterstrand säger: Det finns ju sekter som tror att jorden är platt också, trots uppenbara bevis på motsatsen. Jag väljer att följa vetenskapens råd.
Martin säger: Vad anser du om plastpåsars vara eller inte var?
Maria Wetterstrand säger: Det finns andra alternativ som är mycket bättre. Själv har jag ofta (men inte alltid) tygkasse. Må vara töntigt, men väldigt bra för miljön.
Michael säger: Tror du inte att väldigt många tar bilen istället? Det skulle jag göra
Maria Wetterstrand säger: Många tar bilen istället för tåget idag, för att tåget ibland är dyrare om man exempelvis åker hela familjen. Det har jag full förståelse för. Jag vill att alla transportmedel ska stå för sina miljökostnader, då blir tåget rimligen mer konkurrenskraftigt ekonomiskt.
MattiasE säger: Hej Maria! Tycker att idén med att avskaffa inrikesflyget i södra Sverige är en BRA sak för miljön. Hur mycket skulle det betyda för miljön om vi avskaffade det? Och om vi avskaffade all inrikesflygning? MVH
Maria Wetterstrand säger: Flyget står för 10 till 20 procent av vår klimatpåverkan. Då även inräknat utrikesflyg. Det är ju inte rimligt att avskaffa allt flyg, men på kortare sträckor bör vi kunna klara oss utan det. Vårt förslag om flygskatt skulle minska utsläppen av koldioxid med 100 000 ton. Det motsvarar utsläppen från 28 500 bensinbilar.
Sonny säger: Hej Maria! Hade miljöpartiet sett till att etanol och andra miljövänligare bränslen hade varit billigare än bensin om ni satt i regeringen? Varför vågar man inte höja priset på bensin till t ex 15 kr litern i sverige?
Maria Wetterstrand säger: Vi såg till att skattebefria alla biodrivmedel under förra mandatperioden. Vi höjde också skatten på bensin. Biodrivmedel ska vara billigare än bensin och diesel.
Gislaved säger: Hur lever du för att vara så miljövänlig som möjligt?
Maria Wetterstrand säger: Åker pendeltåg till jobbet nästan alltid. Använder töntiga tygkassar... Sorterar sopor, har lågenergilampor, har miljöbil, försöker köpa färre prylar, köper ekologisk mat, äter väldigt lite kött, satsar på second hand eller eko-kläder till barnen m.m.
Pablo säger: Hej Maria! Tror du omvärlden och jordens befolkning någonsin kommer göra de drastiska förändringar som behövs för att rädda vår planet? Du är bäst!
Maria Wetterstrand säger: Jag har stort hopp om jordens befolkning, dock inte alltid lika gott hopp om politiker. Problemet där är att alla skyller på varandra och tycker att någon annan borde göra jobbet istället. Sverige hänvisar till EU, EU skyller på USA, USA skyller på Kina, Kina skyller på USA. NÅgon utomjording kanske får komma och hjälpa oss...
Erik säger: Tror du att vissa mediers rapportering om klimathotet kan ha motsatt effekt då rapporteringen ofta handlar om osannolika katastrofscenarior?
Maria Wetterstrand säger: Nej, jag tror att all uppmärksamhet kring klimatfrågan är bra. Det får oss att tänka. Även osannolika katastrofscenarior kan vara bra att berätta om. Gör vi ingenting finns ju risken att vi hamnar där.
teb säger: Varifrån skall ni få pengarna för att kunna ersätta flygen med "snabbare tåg"? Vem utvecklar tågen? Heja MP! :-)
Maria Wetterstrand säger: Först tar vi regeringens 25 miljarder från Förbifart Stockholm, det mest omoderna och framtidsfientliga projektet de hittills hittat på. Sen lägger vi till en hel del ytterligare, förhoppningsvis med hjälp från kommuner, regioner och företag.
Martin säger: Finns det risk att människor "tröttnar" på klimatfrågan nu när det pratas så oerhört mycket om den? kommer man vänja sig vid tanker på ett nytt klimat?
Maria Wetterstrand säger: Får vi den här typen av väder framöver är det nog ingen risk att folk glömmer bort klimatfrågan. EN enda dag har jag kunnat leka i snön med min son den här vintern!
C-Johan säger: Hej Maria! Är ni öppna för möjligheten att samarbeta med de borgerliga efter nästa val? Jag känner många som verkligen gillar er politik, men som absolut inte vill se s och v i regeringen. Är inte de borgerligas politik sammantaget mer lik er än vänsterpartiets??
Maria Wetterstrand säger: Vi ser socialdemokraterna som vårt förstahandsalternativ och utesluter ett samarbete med dagens moderatledda regering. Trots allt finns större hopp om att sossarna ska ta ansvar för miljön än att moderaterna ska göra det. Reinfeldt får gärna motbevisa det om han tror att han kan.
Tälje säger: Många säger all Al Gore överdriver i sin film "Den obekväma sanningen". Vad anser du? Själv tycker jag att det är bättre att överdriva än att underdriva i denna fråga ;)
Maria Wetterstrand säger: Det Al Gore säger är ju hämtat från det vetenskapliga underlaget som FN:s klimatpanel har tagit fram, så det har god förankring. Det är viktigt att inte bagatellisera detta problem, då är risken att alla tror det är enkelt att lösa, fast det är svårt.
Erik säger: Hej! Vad beror det på att tåget ofta är det dyrare alternativet jämfört med flyg, när man t ex ska resa mellan Göteborg och Stockholm? Detta måste ju vara viktigt fråga för att få folk att välja det miljövänliga alternativet. Bör inte staten subventionera tågresor mer?
Maria Wetterstrand säger: Jag ogillar subventioner. Rätt prissättning får vi genom att lägga miljö- och klimatskatter på flyget så att det betalar sina miljökostnader. Tåget kan bli lite billigare och staten avskaffar det vinstkrav som idag finns på SJ.
Akka säger: Kommer ni miljöpartister går före och sluta flyga söder om Sundsvall?
Maria Wetterstrand säger: Vi har länge haft regler i partiet om att vi inte flyger (på partiets bekostnad) på kortare sträckor där tidsvinsten är marginell. Förslaget om att avskaffa flyget helt söder om Sundsvall bygger ju dock på att vi får snabbtåg, och det har vi ju inte ännu.
Martin säger: Var inte Botniabanan (norrut) en felsatsning, om dert nu är så angeläget att minska flygresandet i södra Sverige? Klimateffekterna av Botniabanan är mycket mindre än till exempel rak snabb räls från Stockholm till Göteborg.
Maria Wetterstrand säger: Nej, Botniabanan är en viktig del för att få ett tågnät som fungerar i hela landet.
Luntan säger: En viktig fråga Maria är att försöka få människor att förstå allvaret i miljön och få folk att bli mer aktiva än passiva i miljöfrågan. Men folk generellt sett fungerar väl så att i morgon är en annan dag. Eller jag kan inte göra nåt ändå det är bara bossarna som bestämmer ändå hur det ska bli? Vad är ditt viktigaste tips till den gemene man?
Maria Wetterstrand säger: Bästa tipset är att ta sin egen del av ansvaret och sluta skylla på andra.
Martin säger: SJ finansierar sina olönsamma rutter genom att ta ut överpriser på populära resor, till exempel mellan Stockhom och Malmö. Behöver SJ konkurrens?
Maria Wetterstrand säger: Jag gillar konkurrens. Att i dagsläget skapa osäkerhet om vem som ansvarar för tågtrafiken på dessa sträckor är dock inte lämpligt. Det är bättre att satsa rejält tillsammans med SJ för att få en bra tågtrafik.

aftonbladet.se