”Carola kan få böter”

Taxifärden kan kosta stjärnan 1 500 kronor

NYHETER

”Det är lag på att använda bilbälte. Att bryta mot lagen kostar 1 500 kr.”

Så står det på Vägverkets hemsida.

När Carola Häggkvist åkte i bagaget på taxin bröt hon mot lagen.

– Både föraren och passageraren åker på det. Man får inte åka med fler passagerare än det finns bälte för. Både den förseelsen och bilbältet ger böter, säger Anders Rådbjär som är chef för trafikpolisen i Södertörn till aftonbladet.se.

Om schlagerstjärnan bötfälls för trafikförseelsen landar summan på 1 500 kronor.

Att föraren av bilen dessutom var en yrkeschaufför är en försvårande omständighet i sammanhanget. Han är förvisso inte skyldig att se till att hans passagerare använder bälte, men han får inte ha för många passagerare än vad som är tillåtet.

– Man kan anmäla händelsen till Länsstyrelsen. Då får de kännedom om det och kan på så vis ifrågasätta hans lämplighet som yrkeschaufför. De gör en bedömning av läget, säger Anders Rådbjär .

Farligt och dumt

Enligt Anders Rådbjär är det farligt att sitta i bilens bagageutrymme under färdens gång.

– Det säger ju sig själv. Det är dumt och farligt. I bagaget får du inte sitta, utan du ska sitta på plats avsedd för passagerare. Bagageutrymmet är ju avsett för just bagage.

Vägverket slår på sin hemsida fast att bilbältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen, såväl i framsätet och i baksätet:

”Om alla använde bälte skulle minst 60 liv sparas varje år i den svenska trafiken. Genom att använda bilbälte halveras risken att dödas eller skadas allvarligt vid en kollision”, står det att läsa där.

Motsvarar 2,5 ton

Ejert Seijboldt som är regionsansvarig vid branschorganisationen Svenska taxiförbundet, är förvånad över händelsen.

– Alla regler ska ju följas, oavsett vem man är och det är klart att det är en säkerhetsfråga. Man får ju inte färdas fler i bilen än vad det finns säkerhetsbälten och man måste använda bältet också. Det låter som en oklok idé att slänga sig i bakluckan.

– Om det hade hänt en olycka hade Carola rullat runt som i en torktumlare och hade kunnat skada både sig själv och andra i bilen.

Hur illa hade det kunnat gå?

– Om man kör i 50 kilometer i timmen och Carola väger 60 kilo, motsvarar det 2,5 ton. Det är som i den där reklamen med elefanterna i baksätet. Det blir en enorm kraft. Det borde hon ha tänkt på och även de som satt framför henne, såväl föraren som passagerarna.

Aftonbladet.se har försökt nå Carola Häggkvist för en kommentar.

Bilen blev totalförstörd