Läkarvarning för sorbitol

Sockerfritt tuggummi kan ge svåra magbesvär och massiv viktnedgång

NYHETER

Den som ofta tuggar sockerfritt tuggummi eller äter sockerfritt godis sötat med sorbitol löper risk att drabbas av svåra magbesvär och massiv viktnedgång, varnar läkare.

I senaste numret av medicintidskriften British Medical Journal beskriver en grupp tyska läkare två patientfall, en 21-årig kvinna och en 46-årig man, som båda hade utretts kors och tvärs utan att någon hade kunnat hitta en förklaring till deras kraftiga diarréer och ohejdbara avmagrande.

Kvinnan hade genomgått olika tester i åtta månaders tid. Hon hade hunnit bli underviktig på kuppen och läkarna kliade sig i huvudet för på papperet såg de flesta provsvar alldeles utmärkta ut, men det var uppenbart för alla att någonting var grundläggande fel inuti hennes mage.

15 sockerfria tuggummin om dagen

Så trillade polletten ned. Någon kom på snilleblixten att fråga kvinnan om hon brukade äta någonting utöver den kost hon redan hade rapporterat. Ungefär 15 sockerfria tuggummin om dagen, blev svaret. Så fort 21-åringen slutade med sin vana blev hon fri från diarréerna och började återhämta sin förlorade kroppsvikt.

Mannen hade gått ned 22 kilo på ett år. När han slutade tugga sina 20 dagliga tuggummin och äta sitt sockerfria, sorbitolsötade godis blev hans mage åter lugn.

Sorbitol kan inte bara orsaka kronisk diarré och allmänna tarmproblem, utan också viktnedgång på upp till en femtedel av den normala kroppsvikten, sammanfattar läkarna och påpekar att långtifrån alla konsumenter läser de finstilta varningarna på förpackningarnas produktinformation.

De uppmanar alla kollegor som får liknande, svårknäckta fall på sina undersökningsbritsar att ta för vana att förhöra sig om patienternas tuggummivanor.

TT