Pedofil greps – Norge i chock

Advokat förringar övergrepp Läsare tillåts uppmana till förföljelse på chattar Polis jagade sin egen bror

NYHETER

Folk som slagit larm men blivit nedtystade.

En advokat som förringar övergrepp mot barn.

Chattsidor där läsare tillåts uppmana till förföljelse.

En polis som jagat sin egen bror för sexövergrepp.

Pedofilhärvan i Norge har många anmärkningsvärda inslag.

Polisens teckning av ”fickmannen”.

Medierna fylls av rapporter om den brottsmisstänkte 55-åringen, som gripits i Bergen men tros ha antastat pojkar i hela södra Norge under loppet av 30 år. Utredarna är tack vare DNA-prover säkra på att ha gripit rätt person.

”Det är ju inte hela världen”

Mannen försvaras av advokaten Tor Erling Staff, som snabbt själv hamnade i fokus för debatten genom uppseendeväckande uttalanden.

– Det är alltså något pillande och sexuella handlingar med pojkar som är för unga, men det är ju inte hela världen, sade Staff i fredags.

– Dessa pojkar tar ju ingen skada av det, enligt min mening, i vart fall inte i huvudsak, om det inte vore för att polisen kör så hårt. De (pojkarna) skadas av offentligheten och uppmärksamheten om det här, och att polisen lägger fram det som om detta är det värsta som kan hända en människa, fortsatte advokaten enligt nyhetsbyrån NTB.

Hatinlägg

På internet förekommer sedan dess inlägg som är riktade mot juristen. På en av Norges största nätsajter för ”barfotajournalister”, ABC Nyheter, har en person manat läsarna att ringa advokaten och uppmana denne att ta livet av sig. Telefonnumret angavs.

Artikeln fick ligga ute oredigerad på nätet i timmar utan att redaktionen ingrep. ”Innehållet i artikeln strider troligen mot såväl norsk lag som pressens etiska regler”, skriver Dagbladet – som för egen del rensar bort exempelvis rasistiska inlägg från sina chattsidor.

En annan som har reagerat skarpt är Höyre-politikern André Oktay Dahl, som utsattes för övergrepp som 14-åring. Han kräver att Staff lämnar advokatyrket, eller att det norska advokatsamfundets disciplinnämnd granskar Staffs agerande.

Staffs hållning till övergreppen har komplicerad bakgrund. I sin självbiografi från 2007 beskriver den 72-årige advokaten hur han själv som tolvåring lät sig plockas upp av äldre män för sexuella handlingar.

Döva öron

Bergens Tidende (BT) rapporterade på lördagen att ett par som rörde sig i samma motorsportmiljö som den misstänkte hade varnat för att 55-åringen hade ett osunt intresse för småpojkar, men paret tystades av klubbens ledning. 55-åringen var då tränare i motorklubben i Bergen.

– Som mor blev jag bekymrad och varslade andra i klubben, berättar kvinnan som tillsammans med sin familj var aktiv i föreningen på 90-talet.

Klubbledningen kallade till ett möte och meddelade att påståendena var att betrakta som ärekränkning. Kvinnan fick dåligt samvete och bad 55-åringen och dennes dåvarande fru om ursäkt genom att köpa en blombukett till dem.

Tre av de övergrepp mannen tros ha begått begicks i ett område där hans bror arbetade som polis och var ansvarig för utredningar av sedlighetsbrott. Polisen kan ovetande ha varit inblandad i jakten på sin egen bror. Enligt BT:s källor finns det dock inget som tyder på att polisen agerat oprofessionellt eller haft aningar om broderns förehavanden.

Häktningsförhandlingar mot 55-åringen hålls på måndag i Follo tingsrätt.