Storbrand vid varv i Nacka

Hela varvet övertänt – miljonvärden upp i rök

Foto: STIG ALMQVIST
NYHETER

Hela varvet brinner.

Dussintals fritidsbåtar blir också lågornas rov – inklusive gamla renoverade träklenoder.

– Det brinner överallt. Lågorna är säkert minst 40 meter höga, säger Maria, som bor intill.

Hela området vid Linds varv i Nacka utanför Stockholm står i lågor.

Två stora varvsbyggnader plus två stora tält med båtar brinner och miljonvärden går upp i rök.

– Det handlar om 1.500 kvadratmeter yta som är helt övertänd. Man bygger och vinterförvarar en mängd båtar här åt kunder också och det finns flera klenoder här också, tyvärr, säger Håkan Lilja, ledningsoperatör vid Stockholms brandförsvar.

Ännu en timme efter larmet koncentrerade sig brandmännen på att stoppa elden från att sprida sig, men man höll sig på avstånd.

– Det brann så kraftigt när man kom fram att man avvaktar. Det finns både gasflaskor och andra tryckkärl i byggnaden som kan explodera, säger Lilja.

Begänsningslinje

En begränsningslinje har upprättats runt hela varvsområdet.

Innanför den blir allt lågornas rov. Ovanför på sluttningen finns en rad villor och röken klättrar nu längs branten i det smala Skurusundet.

– Det ser inte ut att bli aktuellt med några evaktueringar. Bensinstatationen som ligger här kommer också att klara sig, säger Lilja.

Vid 23.30-tiden började branden avta.

– Vi har skickat hem tre av de tio enheter vi hade här som mest. Nu handlar det om eftersläckning och bevakning, säger Lilja.

Såga sig in

Larmet om branden kom strax före klockan 21 men brandkåren hade ännu en halvtimme senare inte lyckats få in de stora brandbilarna nära byggnaderna där elden rasar.

– De kom inte förbi vägbommarna. Vi såg hur de sågade i bommarna för att komma igenom, sa ögonvittnet Maria till aftonbladet.se strax efter klockan 21.30.

– Det är hur många brandmän som helst och minst åtta bilar. Men de kan inte komma in med brandbilarna. Och nu håller de sig på avstånd. Det brinner ordentligt och det verkar sprida sig hela tiden.

Båtarna brinner

Maria och sambon Claes bor på andra sidan viken och blev ögonvittnen till dramat.

– Vi såg att det brann på varvet vid 21-tiden. Nu brinner det överallt, hela varvet är övertänt och det ligger en bensinstation precis i närheten. Vi är rädda att den ska explodera, säger Maria.

– Man ser att båtarna brinner också. Hela byggnaden där de står brinner. Det är kraftig svart rök som stiger upp nu också, rök från plast som brinner.