Polishemligheter sprids på internet

Bilddagboken.se hackad – tusentals användare fick lösenord avslöjade

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
Drabbade Marcus Gners och kollegorna på bilddagboken.se får jobba hårt sedan sajten hackats.
NYHETER

Hackare kom åt polismannens mejlkonto via attacken mot bilddagboken.se.

Nu sprids känsliga uppgifter om brottsoffer och misstänkta på nätet.

BROTTSOFFER HÄNGDES UT Polismannen hade stora mängder utredningsmaterial i sin mejlbox, bland annat namn på brottsoffer och misstänkta. Detta har nu spridits på internet efter attacken mot bilddagboken.se.

I går natt rivstartade polisen i Östergötland en utredning. I materialet som lagts ut finns namn på brottsoffer och misstänkta.

– Vi har ännu inte någon bra överblick över vilket material som kommit ut. Men det är mycket allvarligt att det kunnat hända, säger Robert Kalmendal, som utreder.

Samma lösenord

Den drabbade polismannen är en av alla de tusentals användare av bilddagboken.se som fått sina inloggningsuppgifter och lösenord utlagda på internet.

Eftersom mannen haft samma lösenord till sitt gmail-konto har hackare kunnat länsa det på allt innehåll.

Vidtar åtgärder

Enligt Robert Kalmendal har polismannens mejl nu stängts medan förundersökningen pågår.

– Jag har haft kontakt med rikskriminalen och andra myndigheter för att säkerställa att åtgärder vidtas i inledningsskedet, säger han.

På bilddagboken.se, en internetcommunity där personer kan ladda upp sina privata foton, försöker man nu städa upp i röran efter attacken.

– Så vitt vi vet var det i maj som någon hackade sig in i vårt system och gjorde kopior av upp till 250 000 användarnamn, mejladresser och krypterade lösenord, säger Marcus Gners, marknadsansvarig.

I förrgår lades dessa ut på internet och minst 3 000 av lösenorden har dekrypterats.

En mardröm

Eftersom många använder samma lösenord på olika internettjänster har människor kunnat ta sig in på de drabbades msn-, Facebook-, mejlkonton och mycket mer.

– De tog sig in i min mejl och har skickat ut hundratals meddelanden och beställt porrfilm i mitt namn. Det är en mardröm, säger Sara, en av de drabbade

användarna på bilddagboken.se.

FAKTA

Så här skaffar du säkrare lösenord

Använd olika lösenord för mejl, msn, chattar och andra sajter.

Använd en blandning av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. (Till exempel tecken som &%*#.)

Använd minst åtta tecken. Ju längre desto bättre, gärna en hel fras typ ”Mamma tycker inte om köttbullar”. Om du dessutom till exempel byter ut alla a:n mot fyror och skriver alla r med versaler höjer du säkerheten ytterligare.

Andra kända hackningar

Aftonbladet utsattes för en tid sedan för ett intrång av hackare. Lösenord till vissa anställdas mejlkonton spreds på internet.

Kinesiska hackare tog sig i höstas in på de brittiska och amerikanska regeringarnas datorsystem. Enligt brittiska tidningar kommer vissa av hackarna från kinesiska försvaret.

Inloggningsuppgifter för 1,6 miljoner användare som registrerat sig på den svenska fildelningssajten Piratebay stals vid ett intrång för ett år sedan.

En 19-åring från Uppsala dömdes i höstas för dataintrång på svenska universitet och högskolor. Mannen misstänks också av FBI för att ha hackat sig in stora amerikanska it-företag och armébaser.

En eller flera hackare kom för ett år sedan över data från minst 45,7 miljoner konto- och betalkort från människor som handlat på lågprisvaruhus i USA och Storbritannien.