”Olof Palme hjälpte CIA”

Hemliga dokument: Lämnade uppgifter om vänsteraktivister

NYHETER

Olof Palme lämnade ut svenska vänsteraktivister till USA.

CIA försökte värva honom som agent.

Det avslöjas i hemliga dokument.

CIA INTRESSERADE Olof Palme på 50-talet då han som studentpolitiker enligt hemliga dokument lämnat uppgifter om svenska vänsteraktivister till USA.(ARKIVBILD)

Dagens Nyheter har tagit del av dokument som tydligt avslöjar den förre statsministerns nära kontakter med amerikanska CIA.

Lämnade uppgifter

Olof Palme har börjat göra karriär som 23-årig studentpolitiker när han deltog i en kommunistisk konferens i Prag 1950. Efteråt träffade han den amerikanska rådgivaren på ambassaden, Robert F Woodward – och lämnade ut tre tunga namn på svenskar som deltagit: Gunnar Claesson, Gunnar Svantesson och Hans Göran Franck, som senare skulle bli Palmes partikamrat och socialdemokratisk riksdagsman. Namnen skickades vidare till Washington.

Nära samarbete

Palmes kontakt med amerikanska ambassaden var ingen tillfällighet. I en intervju med statsvetaren Karen Paget berättar den förre CIA-agenten Tom Farner att han hade ett nära samarbete med Palme och att CIA-chefen på ambassaden i Stockholm försökte värva Palme som agent.

– Den här killen ska vi rekrytera, hade CIA-chefen sagt.

Hemlig kanal till USA

Enligt Ingemar Engman, som varit verksam inom den hemliga underrättelsetjänsten IB, ansågs Palmes kontakter vara positiva, det var en hemlig kanal till USA.

– Olof Palmes samarbete med amerikanerna och CIA var välkänt inom den militära underrättelsetjänsten, säger han till DN.

Amerikanska ideal

Olof Palme berättade om tiden i USA för sin son Mårten, men han sa inget om de amerikanska kontakterna under 50-talet.

– Man kan nog säga att Olof tidigare inspirerades av amerikanska ideal. Inte minst gällde det hans politiska stil, säger Mårten Palme.

– Han berättade att han uppvaktats av sina tidigare collegelärare med CIA-anknytning under 60-talet. Men han avvisade inviten och personen bad honom om ursäkt.

FAKTA

Dokument visar vad Palme avslöjade

Utdrag ur det hemliga dokumentet från USA:s ambassad i Stockholm 15 september 1950.

”Intervjuad på denna ambassad kommer mr Palme bara ihåg tre av namnen på de sju eller åtta kommunistiska observatörerna, de återstående fyra eller fem var med hans ord, fullständigt okända och obetydliga personer.

Dessa är namnen:

Hans Göran FRANCK

Gunnar CLAESSON

Gunnar SVANTESSON”

Ambassaden har sedan lagt till faktauppgifter om de tre som samtliga satt i ledningen för den radikala (enligt USA ”kryptokommunistiska”) ungdomsorganisationen Clarté.

ARTIKELN HANDLAR OM