Beltran ställs mot nya vittnen

Intensiv fas inleds i rättegången i dag

NYHETER

YSTAD. Klockan är strax efter två på natten när de ursinniga bankningarna sliter sönder tystnaden.

– Och vafan tror du att du håller på med? skriker Maria Lundqvist.

– Jag har inte gjort något! Dra åt helvete din hysteriska kärring, ryter Tito Beltran och slänger igen dörren.

Foto: krister hansson
Tito Beltran.

I dag går rättegången mot den våldtäktsanklagade Tito Beltran in i en ny, intensiv, fas, där han direkt kommer att konfronteras med uppgifter från olika vittnen, bland andra skådespelaren Maria Lundqvist, vars före detta barnflicka Tito Beltran anklagas för att ha våldtagit.

Kort innan det ovan beskrivna intermezzot på hotellet hade barnflickan lämnat världstenorens hotellrum i Skurup. Året var 1999 och Rhapsody in Rock var på sommarturné i Skåne. Barnflickan hade kommit till Beltrans rum för att få massage.

Vad som egentligen hände råder det delade meningar om. Beltran hävdar att han masserade – och stötte på – barnflickan. Dock kom det aldrig till någon sexuell akt eftersom barnflickan sade nej.

Men enligt åklagaren och den unga kvinnans juridiska biträde Thomas Bodström tvingade Beltran sig i själva verket på den då 18-åriga oskulden, tryckte ner henne i sängen och våldtog henne.

Efteråt lämnade den 18-åriga kvinnan rummet i hast, men i god ordning, hävdar Beltran.

Sparade trosorna

Enligt den unga kvinnans arbetsgivare, skådespelaren Maria Lundqvist, var hon totalt uppriven när hon kom springande till Lundqvists rum på natten.

”Är du säker på att han var inne i dig?” frågar Maria Lundqvist samtidigt som barnflickan sliter av sig kläderna för att komma in i duschen.

”Ja, ja”, svarar hon, allt enligt polisens förhör med Maria Lundqvist. När barnflickan själv förhörs nästan åtta år efter händelsen är hon emellertid inte lika säker på ”hur långt” Beltran kom i sin våldtäkt.

Därpå tar Maria Lundqvist vara på 18-åringens våta trosor. Hennes tanke är att spara dem som bevis mot Beltran.

Någon polisanmälan blir dock aldrig gjord.

Förklaringen till det uppges vara att 18-åringen inte stod ut med tanken på all publicitet och uppmärksamhet en sådan anmälan skulle föra med sig. Hon var också mycket rädd för vad hennes föräldrar skulle säga.

Friad i Varberg

Våren 2007 frias Tito Beltran av Varbergs tingsrätt från anklagelser om att sexuellt ha ofredat en liten flicka flera år tidigare. Efter att domen avkunnats tar flickans pappa kontakt med den före detta polisen och debattören Monica Dahlström-Lannes, för att få råd om hur man ska gå vidare. Dahlström-Lannes drar sig till minnes att hon hört att Beltran ska ha våldtagit en barnflicka på en turné i slutet av 90-talet. Hon tar därför kontakt med sin personliga bekant, artisten och sångerskan Lill Lindfors, för att få reda på mer.

Stenen är i rullning. Snart får Dahlström-Lannes direktkontakt med Maria Lundqvists barnflicka som nu är villig att anmäla och processa mot Tito Beltran. Ett halvår senare har Beltran suttit häktad i över en månad och står inför skranket i Ystads tingsrätt.

Samtidigt har domen från Varberg överklagats till hovrätten. Den processen avvaktar man dock med tills rättegången i Ystad är avklarad. Beltran har fört fram påståendet att det främsta målet med rättegången i Ystad är att tjäna som hävstång i den kommande hovrättsförhandlingen.

En komplott, har han tidigare kallat processen mot honom för.

”Ett brott mot alla regler”

Så långt vill inte hans advokat Tomas Nilsson gå. Däremot har han mer försiktigt uttryckt det som att det förefaller som att polisen inte själva haft full kontroll över förundersökningen. Den första rättegångsdagen, i fredags i förra veckan, gjorde han ett nummer av att Monica Dahlström-Lannes, som var med som stödperson i det första förhöret med barnflickan, tilläts att delvis ta över utfrågandet från förhörsledaren.

– Oerhört märkligt och ett brott mot alla regler, kallade Nilsson det för.

I dag, måndag hörs förutom Maria Lundqvist också Lill Lindfors och Anders Berglund.

På onsdag väntar förhör med bland andra Robert Wells, Carola Häggkvist och Monica Dahlström-Lannes.

Fortsättning följer.

ARTIKELN HANDLAR OM