”De som tjänar mest får mest”

Familjeekonom Ann-Sofie Magnusson analyserar regeringens politik

NYHETER

Fler får jobb och de som arbetar betalar mindre skatt.

Ikanobankens familjeekonom Ann-Sofie Magnusson ger regeringens politik godkänt men menar att det också finns tydliga förlorare.

– De sjuka får lägre ersättning, det är en jättestor skillnad mot tidigare.

Ann-Sofie Magnusson.

För aftonbladet.se:s räkning har Ikanobankens Ann-Sofie Magnusson räknat ut vilka som tjänar och vilka som förlorar mest på alliansregeringens ekonomiska politik. När 2008 går mot sitt slut kommer framförallt höginkomsttagare, fastighetsägare och människor med mycket pengar på banken ha sparat in mest pengar med regeringens hjälp.

Men samtidigt har alla som jobbar fått mer över tack vare lägre skatt på arbete.

Vilka är egentligen vinnare och förlorare på regeringens politik?

– Det allra viktigaste är att många som har varit arbetslösa har fått ett arbete, och det är jättebra att alla som arbetar får lägre skatt.

– Sedan är det naturligtvis så att de som har betalat hög fastighetsskatt får en lägre kostnad nu. Det kan man tycka är orättvist, men å andra sidan har de betalat väldigt mycket tidigare. Förmögenhetsskatten berör egentligen ganska få personer.

I somras blev det betydligt billigare att till exempel anlita städhjälp eller barnpassning. Men trots skatteavdraget är det en lyx som de med lägst inkomster ändå inte kommer att ha råd med, tror Ann-Sofie Magnusson. Men för de flesta innebär det ändå något positivt, menar hon.

– För den breda allmänheten så är det väldigt bra. Dessutom innebär det att tidigare svarta tjänster blir vita.

Vilka grupper skulle du säga att regeringen främst satsar på?

– Både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten gynnar de med förmögenhet och dyra fastigheter. Men alla som har arbete får faktiskt lägre skatt och det är väldigt bra. Vad som är mindre bra är ju att sjuka får lägre ersättning. Det är en jättestor skillnad jämfört med tidigare.

– Det är däremot bra att man satsar mer pengar på rehabilitering av de sjukskrivna. Det är positivt för alla.

Är det här en politik för låg- och medelinkomsttagare, som regeringen säger?

- Jobbavdraget får alla som arbetar del av. De som tjänar mest får mest, men så är det ju för det mesta, tjänar du mycket så betalar du ju också mycket skatt. Och när man gör ändringar så får alla del av ändringarna.