"Våra älgar ser mer älglika ut"

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Skådespelare från "Allt för byn" gör reklam för sin show på Stureplan. Utklädda till älgar dansar de balett.
NYHETER

Förra årets mest omtalade jämtlänningar var deltagarna i TV 3:s dokusåpa "Allt för byn". Nu är de tillbaka med sin show på Intiman. Vi frågade tre av dem om deras bästa Stockholmstips.

Vad är bäst med Stockholm?

Larz: Bäst med Stockholm är utbudet, att det hela tiden finns en massa saker att göra.

Robert: Pulsen och närheten till vattnet. Det är en lyx att man kan få en storstad och samtidigt nära till naturen i ett.

Per: Det måste vara Stockholms fantastiska kulturutbud. Dessutom har vi ju en oerhört vacker huvudstad.

Och vad är sämst?

Larz: Stressen och allt folk. I vår by bor det bara cirka 1500 människor så det är en viss skillnad.

Robert: Bilköerna.

Per: Det är att boendet är så ohyggligt dyrt att folk slås ut och tvingas bo på gatan. Stockholm har inga billiga bostäder alls och det är en medmänsklig tragedi att det leder till att folk inte har tak över huvudet.

Var hittar man alla norrlänningar i Stockholm, tror du?

Larz: Det finns nog inget ställe där de samlas. Kanske de stora gatorna och Högorget i så fall.

Robert: Jag tror de är utspridda, men man kanske hittar många i naturområden då. Djurgården och Hagaparken.

Per: Nu blir det väl Engelen i Gamla stan med Jämtlands ambassad som öppnar på fredag. Annars är det ju populärt bland norrlänningar att åka på konferenser eller teaterresor. Eller på Skansen, med alla älgar och björnar. Där känns det som hemma.

Och var hittar man dem inte?

Larz: Söder kanske, men det är en ren gissning.

Robert: Plattan och alla de andra värsta betongplatserna.

Per: Norrlänningar i stan undviker nog vägarna. Det är en chock första gången man som norrlänning ska försöka sig på att köra bil i Stockholm.

Favvodjur på Skansen?

Larz: Jag gillar akvariet bäst, men så är jag ju också akvarieintresserad. Jag tycker att det är fascinerande med alla färger, och former.

Per: Jag gillar ju de norrländska djuren, men våra älgar ser nog mer älglika ut än de som finns på Skansen.

Bra norrlandskäk i stan?

Larz: I och med att jag är vegetarian så letar jag mest sådana ställen. Ett tips på en allmän restaurang är Aladdin i Kistagallerian, som serverar libanesisk mat. Vidare är ju Örtagården helt outstanding, det finns inget som slår den!

Robert: Ja, det är ju sådant som rårörda lingon och älgbiff, men jag vet inte var man hittar det. Jag tror många norrlänningar som kommer till Stockholm provar andra saker, som vietnamesiskt och liknande. Min egen favoritkrog är Rolfs kök, de har dögod mat. Dessutom gillar jag att det är avslappnad stämning, lite ruff inredning och att man ser köket.

Per: Vad är norrlandskäk? Det finns ju en massa myter om det där, men okej – de flesta norrlänningar gillar väl en bit välstekt kött. Det hittar man nu på Engelen, deras goda plankstek.

Varför ska man flytta till Norrland?

Larz: Man kan få ett väldigt bra liv här uppe om man har ett bra jobb och fast inkomst. Du får en massa ekonomisk frihet i och med att boendet är så pass mycket billigare att man slipper en massa lån och åtaganden.

Robert: Det finns många anledningar! För oss var det att vi ville ha en lugnare tillvaro, med nära till naturen. Dessutom tror jag att det är lättare att komma folk inpå livet i norrland. När du har blivit vän med en norrland så har du en vän för livet!

Per: Det bästa är att du kommer ifrån vägtullar, och kan vistas i ett lugnare rörelsemönster. Sedan är det ju boendet. Har du 500.000 kr så kan jag fixa en bra villa åt dig i Jämtland. I Stockholm får du inte ens gå på lägenhetsvisning för de pengarna. Sedan har vi ju lugn och ro och möjlighet att röra sig i orörd natur. Det är en annan sorts livskvalitet än i en storstad.

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

Larz Danielsson

Foto: Lennart Jonasson
Larz Danielsson diggar de vinyltäta områdena kring St. Eriksplan och Odenplan.

Robert Falk

Foto: Lennart Jonasson
Robert Falk uppskattar Stockholms storstadspuls i kombination med närheten till naturen.

Per Bergvall

Foto: Lennart Jonasson
Per Bergvall gillar Sturekatten, där du kan dricka gott kaffe och sätta tänderna i en rejäl macka.