Misstänkt sprängdåd i bostadshus

NYHETER

Ingen har gripits för det misstänkta sprängattentatet mot en lägenhet i Sundbyberg, norr om Stockholm, natten till tisdagen. Hålet som uppstod i lägenhetens ytterdörr var stort som en fotboll.

Kvinnan och mannen som befann sig i lägenheten på första våningen klarade sig utan skador. Med räddningstjänstens hjälp kunde de ta sig ut via balkongen. En annan person skar sig på glas vid fastighetens entrédörr och fick vård. I övrigt skadades ingen fysiskt.

Stort hål i väggen

Stockholmspolisens ledningscentral förmodade att explosionen var någon form av attentat; att någon eller några apterat en sprängladdning som detonerat och slagit upp ett stort hål i lägenhetens ytterdörr.

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera. Men mycket tyder på det, sade Ingela Clason, biträdande stationsbefäl på Västerortspolisen, till TT.

Vad som annars skulle kunna ha orsakat explosionen ville hon inte spekulera om.

Clason berättade att hålet efter explosionen, som hördes i hela huset, var ”stort som en fotboll”. I väntan på att polisens tekniker skulle anlända spärrades lägenheten av och poliser avdelades för att bevaka fastigheten.

– Vi vill att teknikerna ska göra sin undersökning innan vi går in i lägenheten, förklarade Clason.

Ingen gripits

Enligt henne hade polisen vissa spaningsuppslag att följa upp under tisdagen. Hon ville inte gå in på några detaljer, men konstaterade att ingen gripits.

Det var en granne som slog larm om explosionen cirka tjugo minuter före klockan tre på natten. Som mest arbetade sex polispatruller med att förhöra grannar, och räddningspersonal från tre brandkårer kom också dit.

TT