Förbättrad film kan lösa lärarmord

Polisen får genombrott i mordutredning

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
I den här affären sågs en blodig man 45 minuter efter attentatet mot Fuat Deniz. Nu har bilderna från övervakningskameran förbättrats, så att mannen går att känna igen.
NYHETER

Läraren Fuat Deniz mördades i december förra året.

45 minuter efter mordet syntes en okänd blodig man inne på en mataffär i Örebro.

Mannen blev filmad och efter att filmen förbättrats, hoppas man nu kunna identifera honom.

– Vi hade nästan gett upp hoppet om att kunna se något. Beskedet innebär en plötslig vändning, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson till Nerikes Allehanda.

Universitetslektorn Fuat Deniz blev 40 år. Han blev knivskuren i nacken den 11 december förra året när han befann sig på Örebro Universitet. Fuat Deniz fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Sedan dess har polisen sökt efter mördaren. Ett spår i utredningen är den okände blodige man som ska ha synts inne på en närbutik på Järnvägsgatan i Örebro. Mannen som ska ha uppträtt förvirrat, var blodig på händerna och kläderna.

Hade inga pengar

Personalen har berättat att mannen kom fram till kassan och och började leta efter plånboken. Sedan ska han ha sagt något i stil med att "pengarna är borta".

Mannen köpte inget men han fastnade på övervakningskamerans film. Han kunde dock inte identifieras på grund av filmens dåliga kvalitet.

Skälet till att kvaliteten var så dålig var att bandet hade blivit överspelat så många gånger.

Dålig kvalitet

Men nu har Statens Kriminaltekniska laboratorium, SKL, lyckats höja kvaliteten på filmen.

Det ger polisen hopp om att kunna identifera mannen, även om han enligt Torbjörn Carlson inte behöver ha något med knivdådet att göra.

– Att en blodig person kommer in i en butik 45 minuter efter ett knivdåd är givetvis inget man kan bortse från i en mordutredning. Så det här är viktigt, säger han.