Två anhållna för grovt rån

Gärningsmännen körde rakt in i banken

1 av 4
Två män greps i centrala Västerås
NYHETER

Swedbanks kontor i Skiljebo centrum utanför Västerås rånades på tisdagsförmiddagen, då två beväpnade män körde ett fordon rakt in i lokalen.

Två män i 30-årsåldern greps senare, i en bostad i centrala Västerås, misstänkta för grovt rån.

På tisdagseftermiddagen anhölls de av åklagare.

– Männen greps i en lägenhet efter ett tips till polisen, säger Börje Strömberg som är informationsansvarig vid Västeråspolisen till aftonbladet.se.

I samband med gripandet hittades vapnen som de misstänkta gärningsmännen troligtvis använde vid rånet. Även en moped som man misstänker att männen använde efter rånet påträffades vid bostaden.

Maskerade och beväpnade

De två rånarna ska ha kommit över en okänd summa pengar vid det väpnade rånet mot Swedbanks kontor i Skiljebo centrum i Västerås på tisdagsförmiddagen.

Männen, som var maskerade och eventuellt beväpnade med ett gevär, kom till bankkontoret strax efter klockan nio på morgonen.

Med hjälp av en mindre lastbil krossade de ett fönster eller en dörr till banken. De hotade personalen som beordrades att lägga sig på golvet.

Rånarna tömde några kassor på pengar och försvann sedan snabbt från banken. Enligt Västeråspolisen såg vittnen hur de två männen lämnade platsen i ett svart VW transporter med flak, i riktning mot lasarettet.

– Vi hörde en kvinna ropa "ring polisen, banken har blivit rånad", berättar ett av vittnena för tidningen Vlt.

Två brinnande fordon

Strax efter rånlarmet kom rapporter om två brinnande fordon i Västerås. Den ena bilen fanns på Stigsbergsgatan, inte långt ifrån banken.

Den andra fanns på Årbylundsgatan som också ligger i närheten. Först trodde man att bilen på Årbylundsgatan hade exploderat, men det visade sig att smällen kom från en fyrverkeripjäs, skriver Vlt.

– 09.19 hittades vad vi tror är flyktbilen, brinnande på Stigsbergatan. Fem minuter senare fick vi larm om en exploderad bil på Årbylundsgatan. De här gatorna ligger nära varandra och vi utgår ifrån att händelserna har ett samband, säger Börje Strömberg vid Västeråspolisen.

Försvann på moped

Från den andra bilen såg vittnen två män, som tros vara rånarna, försvinna på en moped. Klockan var då strax före halv tio på tisdagsmorgonen.

– De åkte på en grå EU-moped på en gångbana som löper parallellt med E18, säger Börje Strömberg.

Ett stort uppbåd poliser sökte efter rånarna. Polisen upprättade vägspärrar och tekniker undersökte brottsplatsen.

Två till förhör

Under förmiddagen stoppades en bil av polisen och personerna fördes med för förhör.

– På Östanbro E18 stoppades en bil med två personer som verkade intressanta. De hämtades in för förhör och hörs upplysningsvis. Det finns alltså ingen misstanke i nuläget och ingen är anhållen. Men personerna är intressanta för oss eftersom de befann sig där och vi vill höra dem, säger Börje Strömberg.

Trafiken stod stilla i samband med att bilen stoppades.

– Polisen stoppade trafiken. Det tog väl en tio minuter i alla fall och de var väldigt försiktiga när de tog ut killarna ur bilen. En polis med automatvapen vaktade bilen, säger ett vittne till aftonbladet.se.

Vad hände sedan?

– När vi fick rulla vidare hade de satt två killar vid vägkanten med ryggen mot trafiken. Polisen flyttade deras bil så trafiken rullade på igen. Sedan satt jag och mina kollegor och undrade vad som hade hänt. Vi såg poliser överallt, i alla möjliga korsningar. När vi läste om rånet antog vi att det hade med det att göra.